НОВИ ГРАД, 9. ЈАНУАРА /СРНА/ - У насељу Сводна код Новог Града јутрос је служен парастос за браћу Марчета, који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.Парастос на мјесном гробљу Липа служио је парох свођански Зоран Благојевић.

U naselju Svodna kod Novog Grada jutros je služen parastos za braću Marčeta, koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Parastos na mjesnom groblju Lipa služio je paroh svođanski Zoran Blagojević.

Na spomenik stradalih iz porodice Marčeta položen je vijenac i prislužene su svijeće.

Dušan Marčeta poginuo je 1991. godine na slavonskom ratištu, a dvije godine kasnije, 11. januara 1993. godine na Suvoj Međi poginula si i njegova braća Drago i Boro.

NJihova majka Kristina Marčeta, koja je umrla 24. jula 2005. godine, za života je odlikovana Ordenom Miloša Obilića, Dušan i Drago posthumno – Medaljom zasluga za narod, a Boro – Ordenom majora Milana Tepića.

Pored oca Radomira, majke Kristine i stradale braće, u avgustu 2016. godine sahranjen je i četvrti sin Zoran.

Polaganje cvijeća i parastos kod spomenika braći Marčeta organizuje se svake godine povodom Dana Republike – 9. januara, a u Svodni se svake godine u znak sjećanja na braću Marčeta održava memorijalni turnir u malom fudbalu.

U okviru svečane akademije, koja će sutra biti održana u Novom Gradu povodom Dana Republike Srpske – 9. januara, biće prikazan dokumentarni film “Nije srce od kamena jače” autora Nedeljka Lajšića posvećen Kristini Marčeta iz Svodne.

Autor je rekao Srni da je film govori o srpskom stradanju, o prvoj majci koja je u minulom ratu izgubila tri sina.

Republika Srpska danas proslavlja 9. januara Dan Republike i 31 godina postojanja.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Izvor: SRNA/kozarski