Koja je tajna kvaliteta kobasice pripremljene po grmečkoj recepturi? U pripremi ovog specijaliteta u selu Bravsko kod Bosanskog Petrovca nadmetalo se deset ekipa na osmom tradicionalnom “Festivalu grmečke kobasice”.

Organizatori ove manifestacije na ovaj način nastoje afirmisati održivi seoski razvoj.

Grmečka kobasica specijalitet je kome je teško odoljeti. Samo pravi gurmani, međutim, znaju razliku između “običnog” i “vrhunskog” kvaliteta.

Deset ekipa odmjerilo je snage u pripremanju kvalitetne domaće grmečke kobasice.

“Tajni sastojak” kažu postoji, ali nisu željeli da ga otkriju.

– Јa kad bih to otkrio, ne bi bila tajna. Znači, tajna se čuva. Mi imamo svoje smjese koje ne odajemo i to je to – rekao je Boris Ševo iz Bukovače.

– Tajna dobre kobasice je prvo i prvo kvalitetno meso, druga stvar začini i način sušenja – naglasio je Dragan Šobot iz Bravskog.

Ono što nije tajna jeste da se grmečka kobasica pravi od kvalitetnog svinjskog i goveđeg mesa u odnosu 80:20 odsto.

Sve ostale “finese” bile su prepuštene “na maštu” takmičarima i izlagačima. A žiri je ocjenjivao sve – od izgleda, preko ukusa do mirisa.

– Da bi kobasica zadovoljavala ovaj naš kriterijum ona mora biti i dovoljno suva i dobro napunjena, dobar presjek mesa i tako dalje – okrio je član žirija Dragan Latinović.

Manifestacija iz godine u godinu privlači sve više izlagača i posjetilaca. Cilj je prvenstveno promocija privrednih i turističkih potencijala ovog kraja.

– Nadam se da će u nekom budućem periodu proraditi i poslovne aktivnosti i da će neko valorizovati i ekonomski osnažiti ovo područje kroz grmečku kobasicu koja već postaje prepoznatljiv brend na tržištu – rekao je predsjednik Organizacionog odbora “Festivala grmečke kobasice” Dejan Prošić.

Prema procjeni žirija, u “žestokoj” konkurenciji, najkvalitetniju grmečku kobasicu napravile su “Grmečke vile”.

Ostali učesnici takmičenja prihvatili su “častan poraz” i već najavili “revanš” za narednu godinu.

Autor: RTRS