U podnožju planine Maglić, na 1.520 morske nadmorske visine, nalazi se jedno od najljepših, kristalno čistih jezera do kojeg se može doći samo pješke i upravo zbog toga obećava pravi odmor za one koji vole prirodu.

Međutim, ono što najviše privlači posjetioce Trnovačkom jezeru jeste činjenica da je jezero u obliku srca, okruženo stijenama, obgrljeno padinama Maglića, Bioča i Volujaka gdje zaista izgleda kao da je priroda u dosluhu sa svim što je okružuje kako bi kreirala bajkovit pogled.

 

Naime, Trnovačko jezero se nalazi na krajnjem sjeverozapadu Crne Gore u neposrednoj blizini granice sa BiH, a sam dolazak do lokacije nije lagan, ali prizor koji sa prvim dolaskom ugledate osvojiće vas svojom unikatnošću koja će izbrisati svaki trag umora koji ste uložili u proteklih par sati na putu do njega. Pogled na površinu jezera koja oslikava okolne planine kreira divnu panoramu koja doziva da zastanete, sjednete ispred i jednostavno posmatrate prirodu. Konji koji uživaju na okolnim proplancima dočaravaju cijelu, opuštajuću atmosferu, piše Bosnainfo.

Put do Trnovačkog jezera iz Crne Gore je veoma naporan i zahtjeva ozbiljnu fizičku spremnost, te traje i do šest sati u jednom pravcu. Zato se posjetioci najčešće odlučuju da jezero dožive iz Bosne i Hercegovine, odakle mu je moguće lakše pristupiti i to na četiri različita načina.

Najlakši prilaz je iz zaravni Prijevor u Nacionalnom parku Sutjeska, odakle do jezera vodi staza duga oko pet i po kilometara. Ona podrazumijeva pješačenje i lagano planinarenje u trajanju od oko dva sata u jednom smjeru.

U ljetnim mjesecima svakako ne propustite priliku okupati se u jezeru jer je prosječna temperatura tada, bez obzira što se nalazi na 1.520 morske nadmorske visine, 20 i više stepeni celizijusa.

Izvor: Srpskainfo