Peta nedjelja pred Vaskrs nazvana je Pačista, jer dolazi iza prve nedjelje kojom počinje Vaskršnji post, Čiste nedelje.

Ova nedjelja je posvećena još i svetom Grigoriju Palami, arhiepiskopu solunskom i čudotvorcu. (+1368.), vođi isihasta.

Njega Crkva naziva svetionikom pravoslavlja, utvrđenjem i učiteljem, dobrotom monaha, solunskom pohvalom i ordenom premudrosti. Njegova djela ulaze u najmudriju bogoslovsku literaturu. Mošti mu počivaju u Solunu, gdje se smatraju čudotvornim.

Sveti Grigorije je i učitelj isihazma, mističnog pokreta nastalog na Svetoj Gori, gdje se i Grigorije zamonašio. Isihasti smatraju da se sabranošću, tihovanjem i usrdnom molitvom može doživjeti i ugledati božanska svjetlost, kao što su to doživjeli sveti apostoli pri preobraženju Hristovom na Tavoru.

Prema manastirskom pisanju, većina ljudi pravi grešku time što traže samo lijepe i ugodne stvari i događaje, koji im omogućuju da što lakše i sa što manje truda žive svoj život.

Kada se počne okretati druga strana medalje – sa teškoćama, mukama i stradanjima, koje su u životu nerazdvojne od lijepih i ugodnih stvari – tada oni počinju da traže izlaz iz nevolja koje su ih zadesile.

Tada počinju da misle o Bogu i polako dolaziti u hram Božji, da bi tu potražili utjehu i izbavljenje od svojih nevolja, piše Kurir.

Drugu nedjelju Velikog posta treba ispostiti na vodi od ponedjeljka do petka, dok je u subotu i nedjelju dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju. Riba u Pačistoj nedjelji nije dozvoljena.

Izvor: Srpskainfo