Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je američkog ambasadora Majkla Marfija, da prestane da se miješa u unutrašnja pitanja i ponaša kao da je predsjednik političke partije.

Licemjernim je ocijenio saopštenje američke Ambasade u kojoj nedemokratskim ocjenjuju zakon o nevladinim organizacijama u Srpskoj, za koji je Dodik najavio da će biti prepisan iz američkog zakonodavstva.

Nikakva saopštenja neće spriječiti donošenje zakona kojim ćemo strane nevladine organizacije tretirati kao strane agente, kao što je to uradila Amerika, poručuje Dodik.

Represivni, nedemokratski, zakoni koji narušavaju prava i slobode građana i medija u Srpskoj – ovako je u opsežnom saopštenju američka Ambasada u BiH deklarisala izmjene Krivičnog zakonika Srpske i novi zakon o nevladinim organizacijama.

Sve im je sporno, kaže Dodik, jer Zakon o NVO tretira obavezu da onaj ko primi međunarodna sredstva, a registrovan je po Zakonu o udruženjima i organizacijama Srpske, korišćenje novca mora i da prijavi Ministarstvu pravde.

– Zna se da su njihove mnoge NVO finansirale ovdje i političke procese, zna se da to nikada nije bilo evidentirano, zna se da je potrebno da se to uradi i mi samo želimo da to učinimo kao u drugim praksama. Njihova saopštenja neće to spriječiti – poručio je Dodik.

Uprkos javnoj najavi da će zakon biti izrađen po ugledu na američki, iz američke Ambasade tvrde da Srpska zakon donosi po uzoru na ruski, koji je, navode, restriktivan i nedemokratski.

Zanimljivo je, međutim, da je Rusija donijela Zakon o nevladinim organizacijama 2020. godine, upravo po uzoru na američki.

– Mislim da je došlo vrijeme kad mi ne moramo da slušamo ono što kažu i kako komentarišu naši neprijatelji našu politiku. Mi moramo biti sigurni u odbranu nacionalnih interesa, suvereniteta i zbog toga želim i političari i novinari u Srpskoj da nađu one tačke kompromisa – izjavio je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

U koš “rušenja sloboda u Srpskoj”, američka Ambasada stavila je i izmjene Krivičnog zakonika. Po starom običaju, riječ je o zamjeni teza, odgovara Dodik.

– Mislim da je važnije zaštititi čovjeka koji je bespravno, lažno oklevetan, nego dozvoliti nekome da lažno kleveće – naglasio je Dodik.

Sve nedoumice i nesaglasnosti između javnosti i predlagača biće otklonjene javnom raspravom tokom minimalno 60 dana jer je ovo tek nacrt zakona, pojašnjava premijer Srpske Radovan Višković.

– Očekujem da do Prijedloga zajedno sa vama, odnosno svim zainteresovanim stranama, dođemo do zakona koji će onemogućiti “reket”. Јa to javno kažem “reket”. Ako platite neću vas dirati, ako ne platite bićete predmet spekulacija – rekao je Višković.

Pogrešno je uvjerenje dijela medijske zajednice da je podvođenje klevete i uvrede pod krivično djelo, udar na slobodu izražavanja, kaže profesor krivičnog prava Miloš Babić.

Podsjeća i da Krivični zakonik važi za sve građane.

– Krivični zakon se ne odnosi samo na novinare. To su zaista pogrešna uvjerenja. Odnosi se na sve građane. Učinilac ovog krivičnog djela može biti svaki građanin, uključujući i političare. Krivično djelo protiv časti i ugleda uopšte nije usmjereno protiv slobode govora niti kritičke misli. Ova krivična djela upravo afirmišu pravo na slobodu govora, medijske slobode – objasnio je Babić.

Svi će imati priliku da svoj sud i prijedlog daju tokom javnih rasprava.

– Kada su u pitanju slobode građana, Republika Srpska je bilo demokratsko slobodno društvo, i dalje ćemo omogućiti slobodu za sve njene građane, i za to nam ne treba bilo kakvo “sufliranje” Ambasade SAD – istakao je delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH Radovan Kovačević.

Debata slijedi nakon što u utorak, 14. marta, Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika prođe raspravu poslanika u Parlamentu Srpske.

Autor: RTRS