Radi ono što voliš i kad tad će sve to biti zapaženo. Najbolji primjer za to je Nebojša Aleksić, sekretar SKUD-a ”Dr Mladen Stojanović” koji je nedavno u Banskom dvoru dobio najviše priznanje. Riječ je o plaketi Saveza amaterskih kulturno-umjetničkih društava Republike Srpske.

“Četrdeset šest godina sam član društva, a sekretar trideset godina. Priznanje mi je samo dokaz da neko prati ono čime se bavim i koliko je to značajno. Sjećam se ratne 1992.godine i zgrade društva koja je bila totalno uništena. Nije bilo stakla, pola sekcija se rasulo, nije bilo orkestra, a ni novca. Svi zajedno uspjeli smo nekako da radimo i već u junu te godine smo imali nastup. Od tada se radi neprekidno. Tokom rata smo imali bitku sa raznim poteškoćama. Imao sam i raznih ponuda da pređem da radim, ali jednostavno nisam nikada mogao da se odvojim od društva”, priča Aleksić.

Dodaje, da u prostorijama SKUD-a nastaju najljepše uspomene, te da zajedno rješavaju sve probleme.

“Imamo oko 400 članova. Svi smo kao jedno. Na godišnjem nivou održimo 1000 proba. Naši članovi su veoma kvalitetni i to pokazuju na svakom nastupu i na raznim festivalima. Putovanja su nam nešto posebno, tu se stvaraju prijateljstva za cijeli život. Posvetio sam svoj život kulturi i da se mogu vratiti na početak sve bih isto uradio”, dodaje Aleksić.

Članovi SKUD-a “Dr Mladen Stojanović” za Aleksića imaju samo riječi hvale. Kažu da im je on oslonac u svakom momentu i daje tu i za druga životna pitanja, a ne samo za ona koja se tiču kulture.

” Član sam od 2005. godine. Nešu sam znala iz viđenja, u vrijeme dok sam bila srednjoškolka. 0 njemu mogu da kažem samo najbolje. Uvijek je tu kao drug, saradnik, podrška, tu je za bilo kakve razvojne ideje. Dosta smo putovali zajedno. Uvijek mije u prostorijama SKUD-a prijatno i uvijek tu idem s radošću. Nešo nas sve tu okuplja ”, dodaje Snježana Hrvaćanin, dugogodišnji član SKUD-a ”Dr Mladen Stojanović”.

Dvanaest godina u društvu je i Teodora Todorović. Priča da je Nešu upoznala kada se odlučila da dođe i postane njihov član.

”On je bio tu i kao uvijek dočekao me je sa osmijehom. Pozitivan je, vedar. Neko ko nas uvijek podržava, ko nam je uvijek tu. Znači nam to puno, jer je bitno da imamo nekoga ko se razumije u sve u to i da nam pruži podršku. Tu je i da nas utješi ako imamo neki problem”, dodaje Teodora.

SKUD DRUGA KUĆA ZA ALEKSIĆA

Srpsko kultumo-umjetničko društvo “Dr Mladen Stojanović” druga je kuća za Aleksića. Uprkos svim poteškoćama, nije je napustio, a po svemu sudeći ostaće tu još dugi niz godina. Poručuje svojim sugrađanima da nikada ne odustaju od onoga što vole, jer uvijek je lakše raditi ono što vas ispunjava i čini sretnim.

Izvor: kozarski