Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor danas je organizovao prijem za članice Kola srpskih sestara uoči obilježavanja velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa.

On je ovom prilikom istakao da je ovo udruženje veoma bitno za grad Prijedor i njegove građane jer imaju dugogodišnju tradiciju promocije pravoslaavne vjere i običaja.
Javor je istakao da je značajna svaka aktivnost koju članice Kola srpskih sestara provode u tom pravcu, a posebno ova kada su najaktivnije članice uoči Vaskrsa pripremile preko 6000 peretaka.

Predsjednica Kola srpskih sestara grada Prijedora Jadranka Mijić izrazila zahvalnost gradonačelniku i Gradskoj upravi koji im pružaju podršku u radu.
Mijićeva je dodala da su ove, kao i svake godine pripremile vaskršnje peretke od kojih će oko hiljadu komada biti podijeljeno Domu penzionera u Prijedoru, Udruženju ” Neven”, Domu ” Rada Vranješević” u Banja Luci, dio je namijenjen za tradicionalnu tucijadu kod hrama Svete Trojice i kod manastira Miloševac , kao i svim prijateljima i donatorima Kola.
Priprema peretaka za Vaskrs je autohtoni običaj Potkozarja i ukras gotovo svake potkozarske trpeze za ovaj najradosniji hrišćanski praznik.

Izvor: prijedor24h