Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je pitanje imovine trajno riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH i da to pitanje neće biti razmatrano u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Dodik je u retrospektivi protekle sedmice na svom Instagram profilu podsjetio da je na sastanku predstavnika organa vlasti Republike Srpske i u zajedničkim institucijama s liderima političkih partija vladajuće koalicije okupljenih oko SNSD i predstavnika opozicionog SDS dogovoreno da sutra u Narodnoj skupštini bude potpisana izjava o imovini kao odgovor na sve veći pritisak na Srpsku.

– Izjava koju su ranije potpisali predstavnici partija sa sjedištem u Federaciji BiH je politički ultimatum Republici Srpskoj i međunarodnoj zajednici – naveo je Dodik.

On je napomenuo da BiH ima samo granicu, nema imovinu na teritoriji.

– Po Ustavu BiH je sastavljena od dva entiteta, a državnost je na entitetima. Ono što isključivo nije dato BiH, pripada entitetima. Mi ćemo se toga držati i u narednom periodu dogovarati naše akcije – dodao je Dodik.

Dodik je naveo da su u protekloj sedmici održani vrhunski teniski mečevi na turniru Srpska open, koji je sjajno organizovan.

 

– Banjaluka i Republika Srpska pokazale su se kao izuzetno dobar domaćin učesnicima i gostima na ovom najvećem sportskom događaju – dodao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je prisustvovao i prezentaciji planova za nastavak izgradnje Banjskog kompleksa “Slatina”, koji će imati centralni paviljon u kojem će biti ugostiteljski sadržaji, zatim kongresnu salu, vidikovac, hotel s velnes sadržajima i zatvoreni bazen, kao i velike parkove, piše RTRS.

Predsjednik Srpske juče je prisustvovao prikazu sposobnosti Vojske Srbije “Granit 2023” na vojnom aerodromu u Batajnici i, kako je naveo, uvjerio se da je Vojska Srbije modernizovana i spremna da brani srpski narod gdje god on živio.

Izvor: RTRS/Srpskainfo