Ilustracija; Foto: LightField Studios/Shutterstock

Ne postoji osoba koja nije bar jednom osetila ljubomoru i posesivnost u vezi, međutim, važno je da na vreme prepoznate o kojoj vrsti problema je reč.

U nastavku teksta saznajte šta je ljubomora u vezi, koji su njeni znakovi i kako možete da je se rešite.

Šta je ljubomora u vezi?

.
Ljubomora u vezi je emocionalno stanje koje može da bude prouzrokovano strahom od gubitka ljubavi, pažnje ili naklonosti osobe koju volite, zbog prisutnosti neke treće osobe ili neke situacije koja bi mogla da ugrozi vašu vezu. Ljubomora može da bude izražena na različite načine, od blage zabrinutosti do intenzivne ljutnje, besa ili paranoje.

U nekim slučajevima, ljubomora može da bude opravdana i može da ukazuje na probleme u vezi koje treba rešiti. Međutim, prekomerna ljubomora može da bude štetna za vezu, jer može da dovede do nezdravog ponašanja poput nepoverenja, preispitivanja partnerovih aktivnosti i ponašanja, kontrolisanja, izolovanja od prijatelja i porodice ili čak emocionalnog ili fizičkog zlostavljanja.

Važno je razgovarati s partnerom o svojim osećanjima i pokušati da razumete uzroke svoje ljubomore kako bi mogli da rešite probleme u vezi. U nekim slučajevima, od pomoći može da bude i traženje stručne pomoć od profesionalnog savetnika ili terapeuta kako bi rešili problem i prevazašli osećaj ljubomore.

Šta je posesivnost u vezi?

.
Posesivnost u vezi je ponašanje u kom jedan partner pokušava da kontroliše i ograničava drugog partnera. Posesivno ponašanje može da se manifestuje na različite načine, poput zabrane partneru da provodi vreme s prijateljima i porodicom, kontrolisanja partnerovog vremena, prisiljavanja partnera na izveštavanje o svakom koraku i svakoj aktivnosti, i slično.

Posesivnost može da bude prouzrokovana različitim faktorima, uključujući nisko samopoštovanje, strah od gubitka voljene osobe, osećaj nesigurnosti u vezi ili prethodna iskustva s prevarama ili nevernostima u prošlim vezama. Međutim, posesivnost u vezi nije zdrava i može da dovede do ozbiljnih problema u odnosu, poput gubitka poverenja, smanjene slobode i autonomije, i smanjenog kvaliteta života.

Ako osećate da vas partner previše kontroliše ili ograničava vašu slobodu, važno je da sa njim razgovarate o svojim osećanjima i da pokušate da pronađete zajedničko rešenje.

Koji su uzroci ljubomore i posesivnosti?

Ilustracija; Foto: Antonio Guillem/Shutterstock
Ilustracija; Foto: Antonio Guillem/Shutterstock
.
Uzroci ljubomore i posesivnosti u vezi mogu da budu različiti, ali u većini slučajeva proizlaze iz neke vrste straha ili nesigurnosti. Neke od najčešćih uzroka ljubomore i posesivnosti uključuju:

Nisko samopoštovanje

Osobe koje imaju nisko samopoštovanje često osećaju manjak vrednosti i samopouzdanja, pa mogu da budu u strahu da ih druga osoba neće dovoljno voleti. To može da ih dovede do ljubomore i posesivnosti.

Strah od gubitka voljene osobe

Osobe koje su previše emocionalno vezane za svoje partnere mogu da budu u strahu da će ih izgubiti, što može da dovede do ljubomore i posesivnosti.

Prethodna iskustva s prevarama ili neverstvima

Ako ste imali loša iskustva u prošlim vezama, to može da utiče na vašu sposobnost da se pouzdano oslonite na vašeg partnera u sadašnjoj vezi.

Kontrolne i autoritarne osobe

Osobe koje su sklone kontroli i autoritarnom ponašanju imaju tendenciju da budu ljubomorne i posesivne u vezama.

Nesigurnost u vezi

Ako se osećate nesigurno u vašoj vezi zbog nedostatka komunikacije, poverenja ili intimnosti, to može da dovede do ljubomore i posesivnosti.

Važno je da shvatite da ljubomora i posesivnost nisu zdrave emocije i da mogu da dovedu do problema u vezi. Ako se borite s ljubomorom ili posesivnošću, važno je da razgovarate sa partnerom.

Patološka ljubomora

.
Patološka ljubomora se odnosi na oblik ljubomore koji je prekomeran, iracionalan i neprikladan u odnosu na stvarnu situaciju. Osobe koje pate od patološke ljubomore imaju tendenciju da vide znakove nevere i „opasnost“ tamo gde ih nema, a njihove reakcije mogu da budu preterane i agresivne.

Patološka ljubomora može da bude prouzrokovana različitim faktorima, uključujući lične psihološke probleme, kao što su anksioznost, depresija, poremećaj ličnosti i prethodna iskustva sa traumatičnim događajima u vezi. Takođe, patološka ljubomora može da bude povezana s određenim uverenjima o ljubavi, odnosima i vernosti koje mogu da budu iracionalne i nerealne.

Patološka ljubomora može da bude izuzetno destruktivna za vezu i može da dovede do smanjenja kvaliteta života za osobu koja pati od nje, kao i za njenog partnera.

Važno da osoba koja pati od patološke ljubomore potraži pomoć stručnjaka, kao što su psiholog ili psihijatar, kako bi se suočila s ovim problemom i prevazišla ga.

Anksiozna ljubomora

.
Anksiozna ljubomora je vrsta ljubomore koja je povezana s anksioznošću, odnosno osećajem napetosti i straha. Osobe koje pate od anksiozne ljubomore mogu da imaju stalnu brigu o tome da li ih njihov partner voli dovoljno ili da li će ih ostaviti. Ova vrsta ljubomore možda izgleda kao da nema stvarne osnove ili razloga, ali osobe koje pate od nje mogu da osećaju snažan strah od gubitka voljene osobe ili napuštanja.

Anksiozna ljubomora često proizlazi iz osećaja nesigurnosti, niskog samopoštovanja i neispunjavanja potreba za emocionalnom podrškom i pažnjom. Osobe koje pate od anksiozne ljubomore mogu da budu preosetljive na znakove koji ukazuju da ih njihov partner ne voli dovoljno, ili da imaju nekog drugog. Oni mogu da se osećaju uznemireno, napeto ili neugodno u prisustvu druge osobe ili situacije koja ih podseća na ljubomoru.

Anksiozna ljubomora može da bude vrlo iscrpljujuća i teška za osobe koje pate od nje i može da dovede do problema u vezi. Ako osećate anksioznu ljubomoru, razgovarajte sa partnerom i potražite stručnu pomoć, jer vam terapija može pomoći u upravljanju anksioznosti i ljubomore. Osim toga, može vas naučiti tehnikama za poboljšanje samopoštovanja, prevladavanje anksioznosti i stvaranje zdravijih navika u vezi.

Kako prestati biti ljubomoran?

.
Ovo može da bude izazovan proces, ali nije nemoguće. Ovo je nekoliko saveta koji bi moglo da pomognu:

Prepoznajte svoje osećaje

Prvi korak u prevladavanju ljubomore je prepoznati da je ona prisutna i da ima negativan uticaj na vaš život i vezu. Razmislite o tome kada i zašto se pojavljuju vaši osećaji ljubomore.

Razgovarajte sa svojim partnerom

Važno je da otvoreno razgovarate sa svojim partnerom o vašim osećajima ljubomore, ali pokušajte da to učinite na način koji neće biti napadan. Pokušajte da izrazite svoje osećaje i zabrinutosti na konstruktivan način i saslušajte njihove odgovore.

Radite na samopoštovanju

Ljubomora može da bude povezana s niskim samopoštovanjem i osećajem manje vrednosti. Radite na tome da izgradite svoje samopoštovanje i veru u sebe kroz aktivnosti koje vam se sviđaju, kao što su hobiji, vežbanje i druženje s prijateljima.

Promenite način razmišljanja

Pokušajte da prepoznate negativne misli koje imate o sebi, svom partneru i vašoj vezi i zamenite ih pozitivnijim mislima. Umesto da se fokusirate na negativne stvari, pokušajte da pronađete pozitivne aspekte u vašoj vezi i u vašem životu.

Razvijte poverenje

Poverenje je ključno za zdravu i srećnu vezu. Radite na razvijanju poverenja u sebe i svog partnera. Uverite se da ste vredni ljubavi i da vaš partner želi da bude s vama.

Potražite pomoć

Ako vam je ljubomora prouzrokovala značajne probleme u životu i vezi, potražite pomoć stručnjaka, poput terapeuta ili psihologa. Oni će vam pružiti podršku i „alate“ za prevladavanje ljubomore i izgradnju zdrave i srećne veze.

Znakovi da je ljubomoran

.
Evo nekoliko znakova koji ukazuju na to da je neko ljubomoran u vezi:

1. Često pita o drugim ljudima

Ljubomorni partneri često pitaju o drugim ljudima s kojima njihov partner provodi vreme ili komunicira.

2. Ne voli da se partner druži s drugim ljudima

Ljubomorni partneri mogu da budu jako posesivni i ne žele da se njihov partner druži s drugim ljudima, posebno s osobama suprotnog pola.

3. Pretražuje partnerove poruke ili društvene mreže

Ljubomorni partneri često proveravaju partnerove poruke ili društvene mreže kako bi pronašli dokaze o neverstvu.

4. Prete partneru

Ljubomorni partneri ponekad prete partneru ako otkriju da je partner bio u kontaktu s drugom osobom ili ako sumnjaju u neveru.

5. Preterano pokušava kontrolisati život partnera

Ljubomorni partneri često pokušavaju da kontrolišu život svog partnera, poput toga kada i s kim se druži ili šta radi.

Važno je napomenuti da su ovi znakovi samo pokazatelji i da se ljubomora može manifestovati na različite načine. Ako osećate ljubomoru ili sumnjate da vaš partner pati od ljubomore, važno je da otvoreno razgovarate o svojim osećanjima i da zajedno pokušate da pronađete rešenje za izgradnju zdrave i srećne veze.

Da li je češća muška ili ženska ljubomora?

Iako se često veruje da su muškarci skloniji ljubomori od žena, istina je da to zavisi od pojedinca i njihovih osobina ličnosti i iskustva. Nema statistika koje bi pokazale da su muškarci češće ljubomorniji od žena ili obrnuto. Međutim, neka istraživanja su pokazala da muškarci često iskazuju više izravne ljubomore, dok žene mogu da iskažu više indirektne ljubomore. Važno je naglasiti da ljubomora može da bude prisutna kod oba pola i da je važno prepoznati i rešiti probleme ljubomore u vezi, bez obzira na pol.