Centralnim obilježavanjem Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka u kasarni Kozara, poručeno je da je formiranje vojske bio način da se odbrani sloboda srpskog naroda koji je u prošlosti doživio veliko stradanje.

Obraćanjem zvaničnika, u banjalučkoj kasarni “Kozara” okončana je centralna svečanost obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Veoma važan datum u istoriji srpskog naroda – 12. maj 1992. godine kada je formirana VRS kao oružani, odbrambeni izraz borbe za slobodu našeg naroda na ovim prostorima. Vojska koja je bila narodna, slobodarska, patriotska, antifašistička i vojska koja nije počinila zločine i časno se borila za slobodu ovog naroda – istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić rekao je da je srpski narod preko VRS sačuvao svoje ognjište, svoje porodice, te poručio da je Republika Srpska tekovina koju mlade generacije dalje moraju da čuvaju.

Egić, koji je bio učesnik Odbrambeno-otadžbinskog rata, izrazio je veliko poštovanje prema svim saborcima i demobilisanim pripadnicima VRS, kao i poginulim borcima.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović rekao je da je Vojska Republike Srpske sačuvala srpski narod i teritoriju, omogućivši srpskom narodu slobodu na ovom prostoru, zbog čega se mora čuvati Republika Srpska.

– Sloboda nema cijenu, srpski narod ju je skupo platio u proteklom ratu, zbog čega se mora čuvati Republika Srpska i istorijsko pamćenje i sjećanje na Vojsku Republike Srpske – istakao je Goganović.

Na stadionu Kozara svečanom predajom raporta komandanta Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka brigadira Sretena Miloševića zamjeniku ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandru Goganoviću, nakon čega su intonirane himna Republike Srpske “Moja Republika” i himna BiH.

U Centralnoj spomen-sobi služen je parastos za više od 23.000 boraca koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

U ime institucija Republike Srpske vijenac je položio predsjednik Srpske Milorad Dodik, u pratnji predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, premijera Srpske Radovana Viškovića i izaslanika srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović. Vijenac je položila i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Cvijeće su položile delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, predstavnika u institucijama Republike Srpske, srpskih predstavnika u institucijama na nivou BiH, organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i penzionisani oficiri i generali Vojske Republike Srpske.

Nakon pomena su položeni vijenci i cvijeće.

 

Foto: RTRS

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Foto: RTRS

Odluku o formiranju Vojske Republike Srpske, Skupština srpskog naroda u BiH, donijela na zasijedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine.

Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, 210.000 boraca branilo je i odbranilo Republiku Srpsku od kojih je 23.801 pripadnik položio život u temelje Srpske, dok ih je 40.000 ranjeno.

Autor: RTRS