Na ovogodišnjoj Šesnaestomajskoj biciklijadi učestvovalo je oko 300 vozača bicikala, među kojima je bilo dosta mladih i djece. Iskusniji vozači kažu da se, zahvaljujući vožnji bicikla osjećaju mnogo bolje, kako fizički, tako i psihički.

“Biciklom se bavim rekreativno. Vozim već 30 godina. U posljednje vrijeme više volim ekstremniji biciklizam. To je jedan lijep i zdrav način života”, rekao je Dario Duvnjak.

Organizatori manifestacije su Turistička organizacija grada Prijedora i Biciklistički klub “Kozara”, u saradnji sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske. Cilj je promocija zdravog načina života.

“Cilj ove manifestacije je lijepo druženje, popularizacija biciklizma kao sporta, ali i turostička promocija grada Prijedora. Prijavilo se oko 300 učesnika, a i vrijeme nas je poslužilo”, rekla je Dijana Aramanda, vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije.

Nije izostala ni podrška Gradske uprave. Biciklizam je, kažu, jedan od najboljih vidova rekreacije.

“Cilj je promocija sporta i zdravog načina života. Nama je drago da se prijavio ovoliki broj učesnika i uvijek ćemo podržavati ovakve manifestacije”, istakao je Aleksandar Milješić, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, međunarodnu sardanju, sport i nevladine organizacije.

U Republici Srpskoj tokom prošle godine stradalo je pet biciklista. Zato je važno ukazati na značaj poštovanja pravila u saobraćaju, smatraju u Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske. Ova manifestacija prilika je za to.

“Savjetujemo biciklistima da nose kacige, jer sva istraživanja pokazuju da kod povreda kaciga smanjuje smrtne posljedice za 71 dosto. Zato smo ovdje postavili takozvanu “osmicu”, odnosno poligon, na kojoj najmlađi učesnici u saobraćaju mogu da nauče sva pravila kretanja biciklom”, rekao je Nikola Torbica, predstavnik Agencije.

U sklopu manifestacije, upriličen je kulturno-zabavni program, a dodijeljene su i vrijedne nagrade, odnosno dva bicikla. Među učesnicima bio je i gradonačelnik Prijedora, Slobodan Javor.

Izvor: kozarski