U Srpskoj se do srijede očekuje nestabilno vrijeme uz čestu, ponegdje i obilnu kišu, pljuskove sa grmljavinom i jak do olujni vjetar.

To su saopštili iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, naglasivši da se u Hercegovini očekuje najveća količina padavina, uz jak do olujni jugo.

– Danas će biti i jačih pljuskova sa grmljavinom uz lokalno obilne padavine. Od nedelje do srijede, 14-17. maja, očekuje se od 200 do 280 milimetara kiše. Veća količina padavina u kratkom vremenskom periodu može izazvati pojavu i izlivanje bujičnih vodotoka i oborinskih voda. Duvaće jak do olujni vetar uz udare od 50 do 70  kilometara na čas, a sutra će  udari dostizati i do 90-100 kilometara na čas ponegdje – navode iz RHMZ.

Na zapadu Krajine očekuju se jače padavine, pogotovo u utorak. Od nedjelje do srijede očekuje se od 80 do 150 milimetara kiše na krajnjem zapadu.

– Zbog veće količine padavina, očekuje se značajan porast vodostaja rijeka na slivu Une i Sane, te gornjeg sliva Vrbasa. Veća količina padavina u kratkom periodu može uzrokovati izlivanje bujičnih vodotoka i oborinskih voda. Duvaće umjeren do jak, u višim predjelima Krajine povremeno olujni vjetar, uz udare od 40-70 kilometara na sat – naglašavaju u ovom zavodu.

Izvor: Srpskainfo