Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju dan Prepodobnog Visariona i Ilariona Novog.

Prepodobni Visarion rođen je i vaspitan u Misiru. Rano se odao duhovnom životu i “ne ukalja duhovnu odeždu u koju se obuče krštenjem svetim”. Posjetio je svetog Gerasima na Jordanu, i slušao je svetog Isidora Pelusiota. Tijelo svoje pobjeđivao je velikim postom i bdenjem, no svoj podvig skrivao je po mogućstvu od ljudi.

Jedan put je 40 dana stajao na molitvi ne jedući i ne spavajući. Jednu haljinu nosio je i ljeti i zimi. Imao je veliki dar čudotvorstva. Stalnog mjesta prebivanja nije imao, nego je do duboke starosti živio po gorama i dubravama. Iscjeljivao je bolesne i činio mnoga druga čudesa na korist ljudi a na slavu Boga. Upokojio se mirno 466. godine.

Prepodobni Ilarion Novi bio je učenik Grigorija Dekapolita i podražatelj života Ilariona Velikoga, čije je i ime uzeo. Moćan u molitvi, istrajan i hrabar u stradanju. A stradao je mnogo za ikone u vrijeme zlih ikonoboračkih careva, Lava Jermenina i drugih.

Potom cara Lava isijekoše mačevima njegovi sopstveni vojnici u onoj istoj crkvi i na onom istom mjestu gdje se on prvo naruga svetim ikonama i odakle prvu ikonu ukloni. Tada Ilarion sveti bi pušten iz tamnice. No zamalo. Ponovo je bio mučen i držan u tamnici sve do pravovjerne carice Teodore. Vidovit i prozorljiv: vidio anđle Božje gdje odnose na nebo dušu svetog Teodora Studita. Ugodivši Bogu, upokojio se u carstvu nebeskom 845. godine u svojoj 70. godini.

Tropar Prepodobni Ilarion Novi

(glas 4): Bože otaca naših, čini uvijek sa nama po Tvojoj krotosti, ne napuštaj nas Tvojom milošću, no njihovim molitvama u miru uredi život naš, piše Magazin Novosti.

Izvor: Srpskainfo