Nedostatak profesionalnih vozača sve više se može primjetiti u saobraćaju, jer je za volanom, posebno autobusa je sve više onih koji su odavno u penziji. Da li su oni bezbjedni učesnici u saobraćaju? Koja je starosna granica za pofesionalne vozače u Republici Srpskoj?

Ako ste samo jednom koristili autobuski prevoz mogli ste primjetiti da su za volanom veoma često penzioneri. Prevoznici se pravdaju da nema mladog kadra i da su prinuđeni da zapošljavaju one koji imaju i više od 65 godina. Međutim, da li su oni bezbjedni učesnici u saobraću ? O tome niko ne razmišlja sve dok se ne desi saobraćajna nesreća u kojoj su učesnici upravo vozači sa već požutjelom vozačkom dozvolom.

– Imamo mi slučajeva kod nas da većina ljudi strarijih od 65 i 70 godina voze unutar BiH. Oni ne mogu i ne žele da voze van zemlje ali je takvih 60 odsto vozača možda i više pogotovo u prevozu putnika – istakao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport.

U prošloj godini prema podacima Agencije za bezbjednost saobraćaja od 100 poginulih učesnika u saobraćaju 28 odsto čini vozača starijih od 65 godina.

– Moramo da obratimo pažnju na kompanije koje raspoređuju vozače. Nelogično je da na jedan put duži šaljete jednog vozača bez posade. Moraju drugačije da to raspoređuju kako bi svi bili bezbjedni u saobraćaju – istakao je Nikola Torbica, iz Agencije za bezbjednost saobraćaja.

Podaci iz Agencije treba da budu i alarm ustanovama koje obavljaju zdravstvene preglede pooštriti kriterijume za izdavanje ljekarskih dozvola. Iz Zavoda za medicinu rada i sporta pojašnjavaju da lice nakon odlaska u penziju, uvjerenje da su radno sposobni mogu da dobiju na najviše tri godine. Pregled se obavlja detaljno, a vrši ga specijalista opšte medicine, oftamolog i psihijatar.

Vozač kada napuni 65 godina, ukoliko i dalje želi da radi mora da dobije licencu i od resornog ministarstva. Kontrole provodi Inspekorat koje su takođe pokazale da je na putevima sve više penzionera. Ono što oni mogu kažu, jeste da ukoliko vozači nemaju licencu da izdaju novčanu kaznu. I pored toga nakon plaćanja kazne na drum se ponovo vraćaju ti isti vozači.

– Ono što smo mi primjetili da nakon plaćanja prekršajnog naloga, oni to prihvate prevoznici plate i dalje nastave sa angažovanjem istih vozača iz razloga što im očigledno nedostaje vozača. Negdje smo mišljenja da ovaj problem ne mogu riješiti sankcije i inspekcija, jer je to treba iz korijena mijenjati – rekla je Duška Makivić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

Ovaj apel trebalo bi da čuju nadležne institucije jer sa nedostatkom profesionalni vozača suočen je cijeli region.Njemačka je već u potrazi za 30 hiljada vozača,dok ih još više traže Kanada i Australija. Sa priznavanjem BiH vozačkih dozvola ,prema svim prognozama od jeseni bi mnogi prevoznici mogli ostati bez skoro svih vozača mlađe životne dobi.

Autor: RTRS