Ustavni sud BiH sa svojim posljednjim odlukama uveo je BiH u spoecifičnu krizu, rekao je Mile Dmičić, profesor Ustavnog prava, gostujući u našem Јutarnjem programu.

– Ovo je kompleksan problem koji će biti teško riješiti u smislu da je doneseno ono što nije prvenstveno na Ustavu niti pravilima Ustavnog suda utemeljeno – naglašava Dmičić.

Dmičić naglašava da je Ustavni sud BiH postao korektivni faktor najviših institucija BiH.

– Remetilački faktor, a ne nešto će biti istinski faktor demokratskih sloboda kao stub jednog društva. Zato kažemo da je odgovor Republike Srpske morao da uslijedi, jer ćutati se nije smjelo. Potpuno je jasno da je razriješenje ove situacije uslov donošenje Zakona o Ustavnom sudu, i uspostaviti potpuno drugačiju strukturu ove institucije – dodao je Dmičić.

Odgovor Republike Srpske treba gledati sa stanovištva u kontekstu riješavanja pitanja o opstanku ove države. Nije odgovor Srpske radikalan, jer rad Ustavnog suda BiH ne može se zasnivati na pravilama.

– Dakle, odgovor Republike Srpske ni u čemu nije derogirajući za državu BiH – dodao je  Dmičić.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH saopštio je u ponedjeljak, 19. juna, da je izbrisao odredbu u Pravilu o odgađanju sjednice, ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske, što je izazvalo vrlo opasnu krizu funkcionisanja BiH.

Autor: RTRS