Na Dugoj Njivi kod Modriče obilježena je 31 godina od proboja “Koridora” kroz Posavinu na Vidovdan u kojem su poginula 852 borca Vojske Republike Srpske, 13 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.

U manastiru Duga Njiva služena je liturgija, a potom i pomen i položeni su vijenci i cvijeće na spomen-obilježju.

Obilježavanju su prisustvovali i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, te ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić.

Parastosu su prisustvovali i predstavnici gradova i opština, delegacije Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, predstavnici nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, kao i ostale zvanice.

Nakon polaganja vijenaca i cijeća učesnici “Marša 12 kilometara za 12 banjalučkih beba” pustili su golubove kao simbol mira.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja
Duge Njive - Milorad Dodik

Duge Njive – Milorad Dodik

Koridorom smo obilježavali granice Republike Srpske, što je bio jedan od ciljeva Otadžbinskog rata, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Nema pobjede koje smo ostavrili u istoriji, a da nije bilo i stradanja, ali iza njih ostaju i rezultati, a to je naša Republika Srpska – poručio je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da se obilježavanjem 31 godina od proboja Koridora kroz Posavinu odaje počast svim ljudima širom Srpske koji su položili živote u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

– Već 31 godinu mi se borimo da branimo ovaj koridor da on ne bude zatvoren i mnogo je pokušaja da nam te koridore zatvore, da nam na razne načine poremete odnose sa Srbijom. Da nam zatvore finansijske i političke koridore – rekao je Stevandić.

Pukovnik Vojske Republike Srpske Miko Škorić prisjetio se događaja iz ljeta 1992. godine.

– To je bila bitka svih bitaka. Oko 800.000 stanovnika zajedno sa RSK bilo je u okruženju i bili smo primorani da probijamo koridor života – istakao je Škorić.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, ističe da svi imamo obavezu prema 23.000 boraca koji du dali najvrijednije, svoje živote.

– Imajući u vidu da živimo na prostoru gdje stepen odlučnosti mora da bude na nivou kada je stvarana, da bi danas bila sačuvana. Ratove smo dobijali, ali smo neke mirove izgubili. Republika Srpska i srpski narod koje žive u njoj je narod mira, a Srpska je garant opstanka Srba na ovim prostorima. Samo tako možemo i moramo sačuvati Republiku Srpsku – rekao je Ostojić.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Vojna operacija “Koridor 92” trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Ovom akcijom, čiji je direktan povod smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

“Vidovdan – proboj Koridora” obilježava se u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske kao istorijski događaj od republičkog značaja.

Autor: RTRS