Narodna skupština Srpske donijeti odluke o Ustavnom sudu BiH koje će se poštovati i Republika Srpska biće zaštićena, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Zloupotrebljen je čitav proces dejtonskog odlučivanja u Ustavnom sudu koji je izbjegao da kroz svoje odlučivanje apsolutno provuče ono što piše u Ustavu, a to je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da se u njoj odlučuje konsenzusom. Oni su to izbjegli i u Ustavnom sudu promovisali odlučivanje putem proste većine, što je podrazumijevalo da tri stranaca koje imenuju i dva muslimana, Mirsad Ćeman koji je bio predsjednik SDA i zamjenjivao Aliju Izetbegovića, i Seada Palavrić, koja je sa funkcije potpredsjednika SDA otišla u Ustavni sud, donose odluke koje bismo mi morali zbog nekog apstraktnog pozivanja na Dejtonski sporazum da poštujemo – naglasio je Dodik.

Dodik je dodao da je sve upereno na to da se Republika Srpska razgradi i da je ranije zbog konstelacije odnosa koji su bili veoma složeni i teški, Republika Srpska imala problem da reaguje, a da je sada okupljena i jedinstvena.

– Mi ćemo donijeti naše odluke. Ukoliko ne budu uvažavali Republiku Srpsku, naravno da nema ni BiH. Šta god oni mislili, mogu da prijete koliko hoće, hapšenjima i ne znam ni ja čime, to im je znak nemoći da to urade, nikoga iz rukovodstva Republike Srpske neće uhapsiti zato što brani Republiku Srpsku. Nama nije na pameti nasilje, mi hoćemo političku borbu – istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je poručio da politička borba podrazumijeva odlučivanje u institucijama sistema, u parlamantu Republike Srpske.

– Sad njima najviše smeta parlament Republike Srpske jer će on donijeti odluke koje će se ovaj put poštovati – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da ima dosta onih koji smatraju da ranije odluke nisu sprovedene, ili nešto slično.

– Važno je i treba reći da su ranije odluke i zaključci doneseni, da oni tu stoje, da nije promijenjena suština, ali da se uvijek zbog nekih okolnosti moralo ili trebalo biti pametan, politički odložiti ili sačekati. Da smo krenuli prošle godine, kada je krenula ruska vojna operacija da bilo šta provodimo, Republika Srpska bi imala ogroman problem – rekao je Dodik.

On je dodao da je zato bilo politički racionalno zaustaviti se i stati, a da je sada drugo vrijeme.

– Mi ćemo izučiti sve izazove koji stoje na tom planu i učinićemo sve da zaštitimo Republiku Srpsku, a to je vezano i za ovaj koridor. Da ne bi žrtve bile bezmislene, onda moramo da se borimo za Republiku Srpsku, a borba je ovo što mi danas radimo – istakao je Dodik.

Autor: RTRS