Posjeta mađarskog premijera Viktora Orbana Republici Srpskoj je veoma značajna, jer nas je posjetio veliki državnik, političar, koji je i naš prijatelj, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za RTRS.

– Posjeta Orbana nije važna samo zbog nas koji radimo u politici. To je važno za Srpsku i njen narod. Osjećaj da dolazi prijatelj sa tako visokog nivoa, svakako godi – istakao je Dodik.

Navodi da je sa mađarskim premijerom drugi dan posjete razgovarao šest, sedam sati.

– Interesantno je slušati, saznati i sebe locirati u svemu tome. Njegova politika odgovara onome što je naša težnja, a to je najvažnije – kaže Dodik.

On ističe da je sa Orbanom razgovarao o saradnji na polju energetike. Tokom posjete Banjaluci, Orban je, kaže Dodik, potvrdio da razumije težak položaj Srba u BiH i osudio strani intervencionizam. Dodaje da je prijateljima iz Srpske povjerio mađarske mehanizme razvoja i očuvanja suvereniteta u evropskoj porodici.

– Njegovo zalaganje za tim da stranci ovdje ne odlučuju je kapitalna star. Orban je za nas veliki državnik, političar i lider Evrope i moćne zemlje koju je od siromaštva dovukao do bogatstva. Mi nismo međunarodno priznata zemlja, ali imamo neke poluge odlučivanja i odlučivaćemo prema tim polugama – kaže Dodik.

Dodik smatra da je Orban nesumnjivo jedan od najjačih lidera u Evropskoj uniji.

– On je čovjek koji promišlja politiku. Odluke ne donosi refleksno, a meni čini čast da mogu da komuniciram sa takvim čovjekom. Morate znati da i kada nešto učinimo, a nije dobro, Orban to kaže. Njegov stav je uvijek važan – kaže Dodik.

Dodik je istakao da se Orban zalaže da stranci u BiH ne odlučuju, što je kako navodi, kapitalna stvar.

– Dosljedan je u svojoj politici, pogotovo kada govorimo o Evropskoj uniji i onom što on smatra da EU treba da bude. Orban nije čovjek koji sluša samo ono što mu Amerikanci kažu, za razliku od drugog dijele Evrope, koja se sama podmeće i tu se gubi – istakao je Dodik.

Dodik kaže da se ugodno družiti sa takvim ljudima i razgovarati.

Autor: RTRS