Želim danas kao predstavnik Republike Srpske, na nivou zajedničkih institucija da pozovem sve poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, da budemo jedinstveni, rekao je na konferenciji za novinare delegat u Klubu Srba u Domu naroda PS BiH Radovan Kovačević.

– Svaki drugi dan možemo biti različiti, da se dijelimo, da donosimo odluke o tome, na koji način vidimo da treba Republika Srpska da izgleda ili gdje treba da se kreće, ali danas moramo da budemo jedinstveni.

Ističe on, da svi zajedno odlučujemo da li će Republike Srpske uopšte biti.

Kako on navodi, ono što danas se dešava u Narodnoj skupštini Srpske, jeste činjenica da je Republika Srpska krenula u odlučnu odbranu protiv napada koji Ustavni sud BiH vrši prema Ustavnom poretku u BiH.

– Uloga Ustavnog suda BiH je da štiti Ustav BiH, a to znači da štiti i Republiku Srpsku, ali to nije slučaj. Donositi odluku da vam Srbi u Ustavnom sudu BiH nisu potrebni, znači da donosite odluku da vam ne treba Republika Srpska u BiH, niti Srbi u BiH – zaključio je Kovačević.

Dodaje Kovačević, da ne postoji ništa iznad Republike Srpske.

– Brzo ćemo u proceduru uputiti Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH. Sramota je da zakonski nije regulisan izbor domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH. Predlažemo da nijednu odluku Ustavni sud BiH ne može donijeti bez glasa sva tri konstitutivna naroda – istakao je Kovačević.

Autor: RTRS