Republika Srpska ostaje potpuno odlučna na putu zaštite Dejtonskog sporazuma, ustavnog poretka i ustavne pozicije Srpske u dejtonskoj BiH i to nikakva odluka lažnih predstavnika ne može da promijeni, rekao je delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

– Srpska poziva na dijalog ključne faktore u BiH jer svi moramo biti svjesni da samo unutrašnjim dogovorom i konsenzusom možemo pronaći način za opstanak BiH ukoliko volja za opstanak uopšte više postoji – rekao je Kovačević za ATV.

Kovačević ističe da Republika Srpska neće pristati da Ustavni sud BiH neustavnim odlukama ruši ustavni poredak BiH i napada ustavnu poziciju Srpske kao i srpskog konstitutivnog naroda, a samim tim i drugih konstitutivnih naroda u BiH.

– Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, a sve i da jeste, visoki predstavnici nemaju pravo da poništavaju zakone niti da donose bilo kakve odluke ili da uzimaju za sebe ulogu parlamenata-  kaže Kovačević.

On je rekao da će Republika Srpska te stvari upotpunosti ignorisati i pozvao na razgovor ključne unutrašnje faktore u BiH.

– To je jedini način na koji možemo izaći iz ove krize koje je svojim neustavnim odlukama i napadom na ustavni poredak napravio Ustavni sud BiH tako što je preglasavao Srbe, preglasavao Hrvate i na kraju donio odluku da Srbi u BiH uopšte više nisu potrebni i da nemaju pravo glasa, to su stvari koje su nedopustive i kojima će Srpska potpuno jasno oduprijeti i protiv takvih pojava se izboriti – rekao je Kovačević.

Autor: SRNA/RTRS