Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije izjavio je povodom smrti čuvara srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu Đorđa Mihailovića da je ovo vojničko groblje dobilo još jednog heroja.

Patrijarh srpski je na Instagramu napisao da je čika Đorđe bio vrijedan primjer za svakog čovjeka koji voli svoj narod i ne zaboravlja njegove žrtve, te da je u svakodnevnom životu pokazao mudro razumijevanje istinskih vrijednosti, gostoprimljivosti i posvećenosti.

– Njegov odlazak će zasigurno biti osjetan, ali nada da se nalazi u Božijem zagrljaju nas krepi i bodri da koračamo za svijetlim primjerima iz našega roda. Vojničko groblje Zejtinlik je zadobilo još jednog heroja, Đorđa Mihailovića – naveo je patrijarh Porfirije.

Čuvar Zejtinlika u Solunu Đorđe Mihailović, koji je više od pola vijeka čuvao srpsko vojničko groblje, preminuo je juče u 96. godini.

Mihailović je u julu 2014. godine odlikovan Ordenom srpske zastave drugog stepena, dobitnik je i Ordena Svetog Save prvog stepena, a 2021. godine uručeno mu je priznanje “Majka Srbija”.

Mihailović je rođen 1. maja 1928. godine u Solunu.

Prvi čuvar srpskog vojničkog groblja bio je njegov djed, solunski dobrovoljac Savo Mihailović, Srbin iz Grblja kod Boke Kotorske. On je sakupio posmrtne ostatke mrtvih drugova i saboraca, a potom ih je čuvao do smrti 1928. godine kada je i sam sahranjen na Zejtinliku.

Njega je naslijedio Đorđev otac Đuro Mihailović koji je tokom Drugog svjetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke. On je preminuo 1961. godine i sahranjen uz oca na Zejtinliku, a dužnost čuvara groblja pripala je Đorđu, posljednjem muškom potomku iz loze Mihailovića.

Autor: SRNA/RTRS