Neustavne odluke nelegitimnog Kristijana Šmita uvod su u još veću krizu u BiH, saglasni su zvaničnici i predstavnici boračkih kategorija u Srpskoj, ali i akademska zajednica, kako ovdje tako i u Srbiji. Kažu bez dileme, lažni visoki predstavnik i oni koji ga podržavaju, nepoštujući Dejtonski sporazum, urušavaju politički i pravni sistem. Cilj im je ukidanje Republike Srpske.

Zašto je u interesu Zapada i njegovih emisara u BiH destabilizacija na ovim prostorima?

Izazivanje nestabilnosti. Politički sukobi. Sankcije. Posljednjim neustavnim odlukama nelegitimni Kristijan Šmit nastavio je dobro utabanom stazom dijela međunarodne zajednice u BiH, poručuju boračke kategorije u Srpskoj. Podržavaju zakone o neobjavljivanju Šmitovih i neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, kao odgovor Narodne skupštine na brojna antidejtonska nametanja stranaca.

– Republika Srpska nema više razloga da vjeruje u dobronamjernost takvih postupaka. Mora imati ignorantski stav, i donositi poteze koje smo trebali i ranije – rekao je predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin.

Generalni sekretar Vetarana Srpske Aleksandar Nedić poručio je da Kristijan Šmit nije legitiman predstavnik.

To znaju i Šmit i OHR i Zapad. Da li u cilju urušavanja političkog i pravnog sistema BiH i Republike Srpske prevazilaze te činjenice, pita profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Rajko Petrović.

– BiH je jedinstven slučaj po negativnostima i neprimjerenim stavrima jedini koji ima visokog predstavnika, koji nije ni izabran na legalan način –  izjavio je profesor na FPN Beograd Rajko Petrović.

Nelogičnostima i apsurdima tu nije kraj. Dokaz je i Ustavni sud BiH sa stranim sudijama. Sve to produbljuje političku krizu, na šta godinama upozorava Republika Srpska.

– Šmit i oni koji ga ohrabruju stvaraju užasne okolnosti u BiH, podstičući dublji sukob. Ovaj čovjek i oni koji stoje iza njega žele da uvedu BiH u dublju krizu i pogoršaju stanje – rekao je predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

Odluke nelegitimnog visokog predstavnika ne treba provoditi u Republici Srpskoj jer one predstavljaju uvod u urušavanje Srpske, rekao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Bezvlašće, diktatura, anarhija. Ovako nametanje odluka i postupke Šmita i OHR-a ocjenjuju iz Prve SDS. Kažu, tome treba stati u kraj, a Narodna skupština je put da se to i učini. Sa tim su saglasni i Đokić i Bjelica. Kažu, da je krajnji interes Šmita i stranaca da sankcijama i neustavnim odlukama uzmu imovinu Srpske.

Autor: RTRS