Koliko kalorija gubite tokom ljubljenja, koliko je trajao najduži poljubac na svetu i da li ljubljenje produžava život?

Poljubac je najlepši izraz intimnosti i prisnosti među ljudima. Mi vam ovog 6. jula na Dan poljubaca donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o ljubljenju.

1. Za poljubac u obraz učestvuju samo dva facijalna mišića dok se za vrući, “francuski” poljubac uključe čak 34 mišića lica, a ljubeći se možete da izgubite po 5 kalorija svakih nekoliko sekundi.

2. Tokom poljupca u telu se otpušta hormon sreće – oksitocin i endorfini zbog čega se nakon ljubljenja osećamo poletno i zadovoljno.

3. Studija objavljena u časopisu Microbiome potvrđuje da se tokom svakog poljupca izmeni oko 80 miliona različitih mikroba, što je 77 hiljada više mikroba nego što se može naći u javnom toaletu. Ali razmena tih mikroba pomaže osobama da ojačaju imunitet i bore se protiv bolesti.

4. Na ljubljenje prosečno potrošimo 15 dana tokom života.

5. Najduži poljubac na svetu prema Ginisovoj knjizi rekorda trajao je 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi.

6. Ljubljenje produžuje životni vek. Istraživanja su pokazala da muškarci koji svaki dan poljube svoju partnerku barem jednom, u proseku žive i do pet godina duže.

7. Jedine životinje koje se ljube u usta su šimpanze, orangutani i mačke.

8. Strah od poljupca i ljubljenja se naziva filematofobija.

9. 37% muškaraca drže oči otvorenima dok se ljube, dok se 97% žena ljubi zatvorenih očiju.

10. Rimljani su ljubljenje svrstali u tri kategorije: Osculum – poljubac u obraz, Basium – poljubac u usta i Savolium – poljubac sa jezikom.

11. Ljubljenje na kraju svadbene svečanosti može se zahvaliti na drevnom rimskom tradicijom, gde je poljubac korišćen kao neka vrsta potpisanog ugovora između dvoje ljudi

12. Prvi „filmski“ poljubac snimila je kompanija Edison 1896. Naslovljen “The May Irwin-John C. Rice Kiss” , film je trajao trideset sekundi i sve vreme se prikazivao krupni plan poljupca muškarca i žene.

Izvor: Nezavisne novine/prva.rs

Foto: Dean Drobot/Shuttrstock