Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku. Zakon će stupiti na snagu nakon objavljivanja u Službenom glasniku. Pismo iz OHR-a, koje je danas stiglo, predsjednik Republike vratio je nepročitano.

– Proglašavam Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na sedmoj posebnoj sjednici, održanoj 21. juna 2023. godine – saopšteno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

Nakon što je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda povukao veto, ispunjeni su i formalno-pravni uslovi za donošenje Ukaza, navedeno je u dokumentu, koji je danas potpisao predsjednik Republike.

Zakon će stupiti na snagu nakon objavljivanja u Službenom glasniku, instituciji, koja prema tom istom zakonu više nije u obavezi da objavljuje odluke visokih predstavnika.

U pokušaju da spriječi stupanje na snagu ovog zakona, OHR danima šalje pisma na adrese institucija u Srpskoj. Ono, upućeno predsjedniku, vraćeno je nepročitano. Predsjednik Dodik kaže da je pismo dobio sa nelegalne adrese iz Sarajeva, a uzvratio je upozorenjem da će Kristijan Šmit krivično odgovarati za lažno predstavljanje, jer nema mandat potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN, što je propisano Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, ali i odlukom Ustavnog suda BiH iz 2006. godine.

– Prekršili ste i odluku Ustavnog suda BiH, u dijelu koji se odnosi na Savjet bezbjednosti UN. Dakle, Savjet za implementaciju mira je neformalno tijelo grupe zemalja koji se ne pominju u Aneksu 10 i ne može biti zamjensko u procesu izbora visokog predstavnika u BiH. Visoki predstavnik u BiH ne postoji i degutantno je i nelegalno da se predstavljate lažno, čime činite krivično djelo – rekao je Dodik.

Iz OHR-a pisali su i Daliboru Paniću, generalnom sekretaru Vlade i članu Upravnog odbora Službenog glasnika. Traže da izvrši pritisak da se objave posljednje odluke koje je nametnuo nelegalni Šmit.

Kao i brojne ranije dobijene iz OHR-a, dodaje Panić. Posebno paradoksalno je to što se, kaže, u ovom dopisu Šmit predstavlja kao konačni autoritet u tumačenju Dejtona, pozivajući se na Aneks 10. Na isti onaj aneks prema čijim odredbama nije imenovan.

Sve je propraćeno prijetnjama.

– I prijeteći meni krivičnim sankcijama, pooštrenim krivičnim propisima BiH, koje su sami nametnuli, vjerovatno u nadi da ću pod tim prijetnjama koristiti svoj uticaj i kao generalni sekretar i član Upravnog odbora, u cilju provođenja njihovih zahtjeva – naveo je Panić.

A krajnji cilj OHR-a je da na silu od Srpske iznudi da prizna Šmita za visokog predstavika BiH i time “potpiše” svoj nestanak, odrekne se svoje imovine i nadležnosti, stava je savjetnik predsjednika Republike Srpske Milan Tegeltija.

– Gospodin Dodik i naši organi Republike Srpske nemaju obavezu da korespondiraju sa privatnim osobama, stranim državljanima, koji vrše neprimjeren pritisak na organe Srpske. Ako izuzmemo sam početak mandata OHR-a u BiH, ja ne pamtim da je bilo ovakvih pritisaka na rukovodstvo Srpske koji su smišljeni da se Republika Srpska dovede u podređen položaj u BiH – izjavio je Tegeltija.

Zašto bi se predsjednik Dodik, izabran voljom građana Srpske legalno i legitimno, bavio manifestom zluradog turiste, pita Staša Košarac. Samo se u međunarodnom protektoratu, zvanom BiH, može desiti da OHR, uzurpiran od individue bez legitimiteta, vrši pritisak na Upravni odbor Službenog glasnika, da objavljuje antiustavne i antidejtonske odluke, koje su legalne i legitimne institucije Srpske proglasile nevažećim. Јalov vam je pokušaj zastraživanja, prijetnji i pritisaka, poručio je Košarac.

Autor: RTRS