Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju dan posvećen Svetom Kiru i Jovanu, hrišćanskim svetiteljima koje pamtimo kao čudotvorce, tačnije dan kad su njihove mošti prenijete u Manutin.

vi sveti mučenici praznuju se 13. februara. a 11. jula praznuje se prenos njihovih moštiju iz Kanoposa u Manutin i mnogobrojna čudesa, koja se dogodiše od njihovih moštiju.

Sveti Kiril, patrijarh aleksandrijski, moljaše se prilježno Bogu, da uništi idolsko nečestije u mjestu Manutinu, gdje biješe idolski hram i gdje vladaše sila demonska. Tada se javi patrijarhu angel Božji i reče mu, da će Manutin biti očišćen od nečistija, ako on prenese na to mjesto mošti svetih Kira i Jovana.

Patrijarh to odmah i učini: prenese časne mošti mučenika u Manutin i sagradi tamo crkvu u ime svetih Kira i Jovana. Od moštiju ovih mučenika iscijeli se od škrofula Amonije, sin aleksandrijskog gradonačelnika Julijana; neki Teodor od sljepila; Isidor od Majuma izliječi se od truljenja crne džigerice; žena Teodora od otrovanosti; neki Evgenije od vodene bolesti, kao i mnogi drugi od drugih bolesti i muka. Sve se ovo dogodilo 412. godine, piše Novosti Magazin.

Molitva

Kao neoborivu stijenu darovao si nam čudesa Tvojih svetih mučenika, Hriste Bože. Njihovim molitvama sabore bezbožnika razori, skiptre carstva osnaži, kao Jedini Blag i Čovjekoljubiv.

Izvor: Srpskainfo