Marina Baškot (47) iz Prijedora, koja je prije nekoliko godina hapšena jer je sjekirom polupala sve u kući poznanika, našla se sada na optuženičkoj klupi zbog uzgoja narkotika.

Optužnicu protiv nje je podiglo prijedorsko Okružno tužilaštvo koje je tereti za neovlašćenu proizvodnju i promet opojnih droga.

Prema navodima optužnice, Baškotova je na imanju porodične kuće proizvela marihuanu. Navodi se da je u dvorištu kuće zasadila dvije stabljike indijske konoplje od koje se proizvodi pomenuta droga.

Tokom istrage ona nije sporila da je zasadila konoplju, ali je rekla da je to uradila radi podmirivanja svojih ličnih potreba, jer je povremeni uživalac narkotika.

Tužilaštvo ovu optužnicu planira da dokazuje sa 11 materijalnih dokaza i vještačenjem.

Baškotovoj je na teret stavljen blaži oblik krivičnog djela neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga za koje je Krivičnim zakonikom Republike Srpske predviđena kazna od jedne do 10 godina zatvora.

Branilac optužene, advokat Marko Mikeš, potvrdio nam je da je podignuta i potvrđena optužnica, ali nije želio da komentariše slučaj.

Baškotova je u žižu javnosti došla u avgustu 2018. godine, kada je i pritvorena jer je sjekirom polupala sve u kući poznanika Zorana K. u tom gradu.

Izvor blizak istrazi tada je kazao da je ona u kuću Zorana K. došla u namjeri da se obračuna s njim zbog ranijih nesuglasica.

– Srećom, u vrijeme njenog upada u kući nije bilo nikoga pa je izbjegnuta veća tragedija. Baškotova je odmah po dolasku sjekirom razvalila ulazna vrata. Nakon toga unutra je napravila pravi haos – kazao je ovaj izvor.

Prema njegovim riječima, Prijedorčanka je prvo polupala pločice u hodniku, da bi zatim ušla u dnevni boravak, gdje je razbila komodu te uništila posuđe i sve u njoj.

– Nakon toga ušla je u kupatilo i polupala sve pločice. Ali ni tu se nije zaustavila, već je ušla u spavaću sobu, gdje je uništila ladice sa raznim predmetima te je napustila kuću. Takođe, uništila je i kuhinju, koju je isjekla sjekirom – ispričao je izvor blizak istrazi.

Baškotova je poslije toga brzo otkrivena i uhapšena, nakon čega joj je bio određen pritvor.

Dosije

Marina Baškot je poznata odranije po krivičnim djelima i nasilnom ponašanju. Više puta je osuđivana na uslovne kazne za razna djela u Osnovnom sudu u Prijedoru i Banjaluci. Posljednji put je osuđena u aprilu 2019. godine u Osnovnom sudu u Prijedoru na pet mjeseci zatvora zbog krivičnog djela ugrožavanje bezbjednosti.

Izvor: Glas Srpske