U Brezičanima je održano Veče tamburice “Novak Savanović”, čime je počelo trodnevno obilježavanje slave ovog sela i hrama Svete Velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija.

Organizator ovog međunarodnog festivala tamburaških orkestara je Kulturno-umjetničko društvo “Milan Egić” čiji je predsjednik Zoran Kusonjić , pozdravljajući mnogobrojnu publiku , podsjetio da je ovo veče u kojem se , uz zvuke tambure evociraju uspomene na osnivača tamburaškog orkestra ovog društva, Novaka Savanovića.
Veče tamburice zvanično je otvorio gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor koji je istakao da grad podržava brojne kulturne manifestacije kojima se njeguju tradicija, istorija i običaji naroda ovog kraja te da brine da mještani ruralnih područja imaju kvalitetan život.
“Ovdje ima dosta mladih bračnih parova i trudili smo se da u proteklom periodu uradimo dosta infrastrukture, kako bi zadržali sve ljude, a posebno mlade ljude ovdje na selu . Radili smo asfaltiranje, rasvjetu, poboljšanje niskonaponske mreže, a radili smo i na proširenju bine ispred Društvenog doma i nastavićemo da ulažemo”, istakao je Javor.
On je već za iduću sedmicu najavio raspisivanje tendera za nastavak izgradnje vodovodne mreže u Brezičanima , u zaseoku kod crkve i da će time biti zaokružena jedna cjelina izgradnje i ulaganja u ovu mjesnu zajednicu, a u dogovoru sa njenim građanima.
Na festivalu je pored domaćina nastupilo pet tamburaških orkestara iz Banja Luke, Laktaša i Prijedora.
“Mi smo već nekoliko godina ovdje, u čast Novaku Savanoviću. Kao prijatelji smo ovdje. Nama je veoma bitno da dođemo na ovaj festival, koji ima tradiciju. Značajno je i da omladina koja dođe ovdje nauči nešto više o tamburi i kako se nekada sviralo, te da saznaju nešto više o tradicionalnoj tamburaškoj muzici”, rekao je Zlatan Mirić, član Gradskog tamburaškog orkestra iz Banjaluke.
Svetkovanje o Ognjenoj Mariji dio je manifestacije “Prijedorsko ljeto 2023”.

Izvor: prijedorgrad