БИХАЋ, 6. АВГУСТА /СРНА/ - Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић састао се данас у Бихаћу са бившим командантом Петог корпуса такозване Армије БиХ и оптуженим ратним злочинцем Атифом Дудаковићем, коме је "одао признање за допринос у борби за одбрану БиХ".

Sastanak bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića sa optuženikom za najteže ratne zločine, Atifom Dudakovićem, izazvao je žestoke reakcije i osude u Republici Srpskoj.

redstavnici brojnih političkih partija i institucija iz Srpske osuli su drvlje i kamenje po Bećiroviću, koji je prekjuče dodao još jednu “recku” u nevjerovatnom nizu skandala koje je izazvao za manje od godinu dana, koliko se nalazi na poziciji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Osude skandaloznog Bećirovićevog čina, međutim, gurnule su u drugi plan još skandalozniju činjenicu da je ratni komandant Petog korpusa tzv. Armije RBiH i dalje slobodan čovjek, da se bez bilo kakvih sudskih zabrana sastaje s bošnjačkim političarima, bez ograničenja putuje širom FBiH, obilazi razne manifestacije, drži motivacione govore i ima pristup dokumentaciji iz arhiva.

Prije samo nekoliko mjeseci Atif Dudaković je, podsjećamo, bio počasni gost na skupu koji se održao u sarajevskoj opštini Novi Grad, gdje je održao vatreni “patriotski govor” povodom godišnjice formiranja tzv. Armije RBiH.

Ati9f Dudaković na svečanosti u Sarajevu
FOTO: OPĆINA NOVI GRAD SARAJEVO

Nekoliko godina ranije javnost je ostala šokirana informacijom i da je optuženiku za najteže ratne zločine bilo dozvoljeno da nesmetano vršlja po dokumentaciji iz arhiva Ministarstva odbrane BiH, a aktuelni bošnjački član Predsjedništva BiH prekjuče mu je odao priznanje za “časnu i slavnu odbranu”.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Viktor Nuždić, za Srpskainfo kaže da sastanak Bećirovića s Dudakovićem pokazuje da oni koji su počinili zločine nad Srbima uživaju punu podršku bošnjačkih vlasti.

– I Bakir Izetbegović je u vrijeme kad se nalazio na mjestu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH javno primao u goste Nasera Orića, nazivajući ga “braniocem”. Umjesto da je već godinama u zatvoru zbog stravičnih zločina koji su pod njegovom komandom počinjeni nad srpskim civilima i zarobljenim vojnicima u zapadnokrajiškim opštinama, Dudaković, kao i Naser Orić, uživa status heroja među bošnjačkim političarima i u najvećem dijelu tamošnje javnosti – kaže Nuždić.

Krivična prijava zbog počinjenih ratnih zločina protiv Atifa Dudakovića podnesena je još 2006, a optužnica protiv njega zvanično je podignuta tek 2018. godine.

Suđenje Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika bošnjačke vojske za stravične zločine počinjene nad srpskim civilima i zarobljenicima pred Sudom BiH već nekoliko puta je prekidano, a kraj maratonskom procesu još se ne nazire.

Prema optužnici, Atif Dudaković se tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni. Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za posmrtnim ostacima nekih od ubijenih još se traga. Dio optužnice za Dudakovića odnosi se i na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području Bihaća i Cazina.

Izvor: Srpskainfo