Testovi potencijalno revolucionarne terapije protiv raka pokazali su “izvanredne” rezultate kod pacijenata, otkrili su naučnici.

Istraživanje je otkrilo kako su simptomi na više od 90% pacijenata s teškim oblikom leukemije potpuno nestali.

Četiri od pet pacijenata s nekom drugom vrstom raka krvi pozitivno je reagovalo na lečenje, a više od polovine više nije imalo nikakve simptome.

Naučnik Stenli Ridel iz istraživačkog centra Fred Hačinson iz Sijetla kazao je kako su testiranja bila sprovedena na pacijentima kojima je preostalo od dva do pet meseci života.

“Ovo je izvanredna vest”, kazao je Ridel i dodao kako su ovi rezultati na ovakvim pacijentima “bez presedana u medicini”.

Tehnika lečenja uključuje uklanjanje imunoloških ćelija (T-ćelije) kojima se doda “receptor” molekula usmerenih na rak. Potom se imunološke ćelije infuzijom vraćaju u telo pacijenta.

U pitanju su bela krvna zrnca koja se normalno bore protiv virusa i bakterija, ali u ovom slučaju one su genetski izmenjene tako da prepoznaju i napadnu rak.

Kada se ti molekuli povežu s ćelijama imunog sistema, one smanjuju mogućnost raka da se zaštiti od prirodnog imunološkog sistema.

laboratorija1

Ridel je kazao kako još uvek ima puno posla i da se još uvek ne zna koliko će dugo pacijenti ostati u remisiji. On se nada da će terapiju isprobati i na pacijentima koji boluju od raka sa ozbiljnijim tumorima.

On je istraživanje sproveo na oko 35 pacijenata s akutnom limfoblastičnom leukemijom (ALL). U potupnu remisiju ušlo je 94% pacijenata.

To što se nalaze u remisiji ne znači da su izlečeni jer se simptomi mogu vratiti, javlja Sky News.

Naučnici širom sveta trenutno usavršavaju ovu tehniku, a brojna druga istraživanja pokazala su veliki potencijal.

Rezultati do kojih su došli naučnici iz San Rafael naučnok instituta u Milanu pokazali su da jedan tip T-ćelije može da ostane u organizmu i do 14 godina, a naučnici se nadaju da u slučaju njihove genetske promene, one u našem telu mogu da ostanu ceo život sprečavajući rak da se ikada pojavi.

Poziv na oprez

Specijalisti za rak pozvali su na oprez kod ranih ispitivanja terapije T-ćelijama.Oni tvrde kako terapija nije delovala kod svih pacijenata i da su kod nekih izazvane propratne reakcije koje mogu biti izuzetno ozbiljne, pa čak i fatalne.

Uspeh je od sada ostvaren u slučaju leukemije i drugih “tečnih” oblika raka, dok se tek očekuje testiranje u slučaju raka prostate, dojke i drugih tumora koji formiraju izrasline.

24sata