Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da nema toga ko je toliko silan i moćan da mijenja volju naroda i odluke Narodne skupštine, te da uprkos novim napadima – nema znakova pukotina u odbrani Srpske.

Stevandić je istakao da je do sada nezabilježeno da je stranac nametnuo izmjene zakona, a nema nikakav legitimitet, odluku ili saglasnost domaćih organa, a ni UN, i na osnovu toga bude optužen predsjednik Republike Srpske.

– Јoš frapantnije je da se kao razlog navodi to što je predsjednik potpisao zakon koji je u Narodnoj skupštini izglasan dvotrećinskom većinom i natpolovičnom većinom prisutne opozicije – rekao je Stevandić.

On je konstatovao da su dugi niz godina lider SDA Bakir Izetbegović i bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Mehmed Osmanagić uz saglasnost američkog ambasadora nadzirali i prisluškivali političare u Srpskoj, a da im je pomagao, između ostalih, i bivši ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić.

Stevandić je naveo da su imali medije da rukovodstvo Srpske satanizuju, uticaj na tužilaštvo i sudove da ih inkriminišu, a kada bi doživjeli neuspjeh tražili bi još pomoći takozvanog stranog faktora, uglavnom dvije ambasade, koji su im krčili put do smjena Srpskoj lojalnih kadrova u OBA i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

– I opet nisu uspjeli i još su se sami našli na optužnicama i kompromitovali svoje mentore. Kad su izgubili na izborima mentori su ih kao pijune žrtvovali i samo preuzeli komande nad takozvanom dubokom državom koju su Bakir i Osmica ustoličili. Shvatajući da će pobjeda Srpske imati planetarne posljedice, odlučuju se na kontraofanzivu bez mnogo pripreme – ocijenio je Stevandić u kolumni za Glas Srpske.

On je dodao da se igra sada prebacuje na visokog predstavnika koji u obračunu sa Srpskom biva ponižen i raskrinkan kao falsifikator odluka UN.

– Njegovi “restlovi”, prije nego završe kao Osmica i Bakir, su iskorišćeni kao bajpas za Ustavni sud i Tužilaštvo koji preuzimaju ulogu jurišnika na Srpsku, ali zapinju u kontraofanzivi. Ključ neuspjeha je u tome što nisu uspjeli da zavade Srpsku sa Srbijom i stvore tu sumnju u narodu. Opozicija sad traži strane transfuzije – smatra Stevandić.

On je naveo da pomoć stiže preko sankcija koje američka administracija uvodi za pet najvažnijih funkcionera Republike Srpske, koje ih označavaju kao legitimne mete, a to zagovornici bošnjačke države shvataju kao signal, pa se ponovo mobilišu stereotipi i ratna retorika iz 1992. godine.

– Stare šeme duboke države ovaj put direktno vode i upotrebljavaju stranci. Kreću sa medijskim trovanjem i optužbama koje Tužilaštvo upućuje sudovima. U pripremi je i napad na bankarske grupacije koje Srpskoj obezbjeđuju fiskalnu stabilnost. Opozicioni mišići se bildaju za jesen. Spremaju se nove optužnice. Razlog i argumenti kao i svaki oblik prava su izgubili smisao. Ali, nema znakova pukotina u odbrani Srpske – istakao je Stevandić.

On je konstatovao da je homogenizacija institucija i naroda za njih neželjen odgovor koji će ih natjerati na radikalnije poteze, te da duboka država i pokoji plitki opozicionar ili neznatan broj zastrašenih pripadnika vlasti ili koristoljubivih secikesa koji su zarobljeni ličnim interesima, neće biti od pomoći.

– Uostalom, sada niko ne traži od nas da za Srpsku damo živote kao naša braća i očevi. A, funkcije su inače prolazne, dok Srpska i, da još dodam, obraz – su vječni. Njih će nositi i čuvati i naši potomci – zaključio je Stevandić.

Autor: SRNA/RTRS