Tokom boravka u Budimpešti, osim sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, Dodik i Cvijanovićeva susreli su se i sa predsjednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom, azerbejdžanskim predsjednikom, Ilhamom Alijevim, kao i sa predsjednikom Tatarstana, Rustamom Minihanovim.

Dodik je istakao da je prvi dan posjete Mađarskoj bio vezan za posjetu pravoslavnom manastiru u Sant Andreji i da je on bio kum slave koja je taj dan obilježena.

– Drugi dan je bio vezan za ono čime ste već upoznati. Mnogi kažu da će Srpska biti izopštena ili da je politički skrajnuta. To nije tačno. Republika Srpska ima više prijatelja nego ikada dosada. Mi smo imali priliku da se sretnemo sa mnogim ljudima koji su ostali važni u svojim zemljama, kao što je bivši premijer Slovenije Janez Janša, Austrije Sebastijan Kurc, ali i mnogi drugi koje ne bih nabrajao – rekao je Dodik. On ističe da su u Mađarskoj razgovarali o brojnim važnim pitanjima i da su njihovi sagovornici razumjeli položaj Srpske.

Sagovornici su se, kako kaže Dodik, složili da u BiH ne postoji visoki predstavnik, te da se Kristijan Šmit lažno predstavlja.

Dodik je istakao da su dogovoreni brojni projekti, između ostalog i sa predsjednikom Azerbejdžana. On ističe da Azerbejdžan postaje jedan od najznačajnijih partnera za naftu i gas, i da je ova zemlja iskazala interes za gasovod Srpske.

Što se tiče Erdogana on je i dalje zainteresovan za ključne projekte koji su ranije dogovoreni.

– Nije tačno oni koji govore da ovdje samo nešto ne valja. Brojni projekti su u toku. Imamo sposobnost da to radimo. Srpska je riješila svoj problem u finansiranju za ovu godinu. Mi smo do sada riješili obaveze koje su dospijevale u visini od 740 miliona KM – rekao je Dodik. On kaže da će sa prijateljima Srpske obezbijediti likvidnost Srpske.

Dodik ističe da je Srpska sigurna i da će uspješno finansijski završiti ovu godinu. On kaže da Srpska ima najmanji deficit.

– Naravno da Srpska ima nekih politčkih problema sa Zapadom, uključujući SAD i Veliku Britaniju. Ja nemam problema sa njima, ali oni su uvijek bave nama – ističe Dodik.

On se osvrnuo na optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega ponovivši kako iza svega stoji američki ambassador Majkl Marfi i Kristijan Šmit.

– Imao sam izbor da li da budem dobar momak za njih, a loš za moj narod. Izabrao sam da budem dobar za moj narod bez obzira na posljedice. Otići će Majkl Marfi odavde, a ja ću ostati ovdje. Vidjećete ja ću biti predsjednik Republike Srpske i dalje, a on neće više biti ambasador – rekao je Dodik, koji je za Marfija rekao da je nizak i nedorastao.

Predsjednik Srpske navodi da Marfi okuplja tužioce i sudije kojima “naređuje” šta će da rade.

Izvor: Srpskainfo