Međunarodni festival pozorišta “Zlatna vila” biće održan u oktobru, a u Prijedoru će okupiti eminentne pozorišne kuće iz BiH i okruženja. Konkurs je zatvoren u julu, s tim da će do kraja ovog mjeseca biti poznato koje će predstave biti uvrštene u program Festivala.

Šesnaesta “Zlatna vila” počeće 23. oktobra, a tokom šest festivalskih dana, publika će moći da pogleda pet predstava u takmičarskom i dvije u revijalnom programu. Selektor Zoran Baroš rekao je da je konkurs zatvoren u julu, te da im je pristiglo oko 15 prijava iz BiH i bivših jugoslovenskih republika.

“Imamo zavidan broj prijavljenih predstava, mada je ove godine Festival tipovan i kao pozivni od strane selektora, tako da razmatram i neke druge predstave koje nisu prijavljene. Mnogo toga zavisi od raspoloživih termina samih pozorišta i od cijene tih predstava za njihov dolazak na festival u Prijedor, tako da će selekcija biti poznata do 31. avgusta”, rekao je Baroš.

Festival će otvoriti premijerna predstava 71. sezone Pozorišta Prijedor pod nazivom “Kauboji”.

“U pitanju je tekst Saše Anočića, koji je poprilično interesantan i komičan. Uživo ćemo svirati instrumente zato što je u pitanju mjuzikl, a to dugo nismo igrali. Reditelj predstave je David Alić”, rekao je Srđan Knjeginjić, direktor Pozorišta Prijedor. On je izrazio uvjerenje da će i publika u velikom broju prisustvovati svim predstavama koje će, kako je rekao, biti veoma kvalitetne.

Iz prijedorske pozorišne kuće najavljuju i monografiju koja bi trebalo da izađe iz štampe u septembru, a obuhvatiće posljednjih 20 godina Pozorišta Prijedor. Monografija će biti promovisana tokom Međunarodnog festivala pozorišta u oktobru. “Zlatna vila” održava se svake druge godine, u organizaciji Pozorišta Prijedor i pod pokroviteljstvom Grada Prijedora.

Izvor: kozarski