Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da se zasluženo traži izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović u slučaju da postupa u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika jer je sprečila da žrtve, nakon svega što su preživjele pod rukom ili palicom, ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici, Nasera Orića, dođu do pravde i istine.

Cvijanovićeva je rekla da Dedovićeva ima i lične motive protiv Dodika zato što je on, zbog njenog istorijata u prethodnim slučajevima gdje je branila Orića, bio protiv toga da bude imenovana u Međunarodni krivični sud u Hagu, te bi bila osvetoljubiva.

– Ovdje nije poenta Jasmina Ćosić Dedović. Poenta je da se vodi proces za nepostojeće krivično djelo zato što je neki nepostojeći visoki predstavnik nametnuo zakon. A i da je postojeći visoki predstavnik ne bi imao pravo da nameće ili mijenja zakone, a onda kao neko poslušno tužilaštvo i pravosuđe ide i ganja ono što je uradio ovaj ili onaj – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da je Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske i ovo se ne tiče samo njega lično, već cijele Republike i institucija Srpske.

– Mnogo nepravde smo preživjeli u prethodnom periodu i današnji događaj na Ozrenu govori o svim tim nepravdama. Prema tome, mi svi razumijemo apsolutno da je riječ o udaru na poziciju predsjednika Republike Srpske – rekla je Cvijanovićeva novinarima na Ozrenu, gdje je prisustvovala obilježavanju Dana nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

Cvijanovićeva je dodala da je svaki predsjednik Republike Srpske bio na neki način sankcionisan.

– Oni su nastojali da baš svakog predsjednika Republike Srpske na neki način maltretiraju, sankcionišu i kažnjavaju. I ja dok sam bila predsjednik Republike Srpske dobila sam britanske sankcije, jer oni nisu mogli podnijeti da ostane jedan predsjednik Srpske, a da ne dobije bilo kakvu sankciju. Evo nas u raspletu – rekla je Cvijanovićeva.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Republike Srpske” Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Dodikov branilac, advokat Goran Bubić izjavio je ranije da je Sudu BiH na Dodikov zahtjev uputio prijedlog za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović u slučaju da postupa u predmetu protiv Dodika. Bubić je pojasnio da odbrana smatra da u ovom predmetu Dedovićeva ne može postupati zato što postoje okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost.

Izvor: Srpskainfo