САРАЈЕВО, 17. JАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик испред Суда БиХ.

Sud BiH odbio je zahtjev odbrane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za izuzeće sedam sudija ovo suda, rekao je Srni branilac predsjednika Goran Bubić.

Odbrana je 17. januara na ročištu u predmetu protiv predsjednika Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Miloša Lukića, zbog nepoštovanja odluka Nijemca Kristijana Šmita, zatražila izuzeće postupajućeg sudije Mirsada Strike i još sedam sudija Suda BiH.

Zatraženo je izuzeće sudija koji su učestvovali u odbacivanju zahtjeva za odlučivanje o tome da li je Sud BiH nadležan za ovaj slučaj, a to su sudije Zoran Božić, Šaban Maksumić, Vesna Jasenković, te sudija koji su odbili žalbu odbrane Darka Samardžića, Hilme Vučinića i Redžiba Begića.

Zatraženo je i izuzeće sudije Minke Kreho zbog, kako je tada rekao Bubić, pristrasnog stava da protivljenje Dodika kao člana Predsjedništva BiH nije bilo od uticaja za kandidaturu sudije Jasmine Ćosić u Hagu.

O zahtjevu za izuzeće sudije Strike, tada je navedeno, odlučiće se na Opštoj sjednici Suda BiH.

Bubić je juče rekao Srni da je sudija Suda BiH odgodio za 5. februar ročište u predmetu protiv Dodika.

goran bubic
FOTO: RTRS VIJESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT

-Jutros je sudija prihvatio odgodu za 5. februar u 13.00 časova, zbog obaveza branioca 30. januara u drugom predmetu, što je Sudu najavljeno na ročištu od 17. Januara – rekao je Bubić.

Lukićev advokat Miljkan Pucar rekao je ranije ove sedmice da je predmet u procesu protiv Dodika i Lukića pred Sudom BiH zvanično razdvojen.

On je istakao da je u ponedjeljak, 22. januara, obaviješten da je predmet zvanično razdvojen i da ne mora dolaziti na suđenje 30. januara, iako je sudija na prethodnom ročištu rekao da će spojiti predmete ako se popravi zdravstveno stanje Lukića, koji se zbog hospitalizacije nije pojavio na ročištu 17. januara.

Autor: SRNA/Srpskainfo