Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je rasvjetljavanje sudbine nestalih u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu nacionalni interes Srpske, te da se radi budućnosti srpskog naroda ne smije dozvoliti da zaborav ubije istinu o njegovom stradanju.

Dodik je naglasio da Republika Srpska traga za još 1.646 nestalih osoba, od kojih je 1.011 civila, među kojima je 312 žena i djece, kao i za još 623 nestala pripadnika Vojske Republike Srpske i 12 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Predsjednik Srpske je rekao da se svi oni vode kao nestali, iako je činjenica da nisu nestali, već su ubijeni u proteklom ratu samo zato što su Srbi.

– Ako su nedužno dijete, žena, starica… ubijeni na kućnom pragu, u njivi, zbijegu i to samo zato što su Srbi, onda ne mogu biti nestali. Odgovor na pitanje gdje su tijela srpskih žrtava za kojima tragamo znaju oni koji su ih ubili, koji su ih bacali u masovne grobnice, koji su palili i kasapili njihova tijela do neprepoznatljivosti da bi prikrili tragove zločina nad srpskim narodom –  naglasio je Dodik.

On je naveo da se često znaju i imena nekažnjenih ubica, kao i mjesto i način egzekucije, ali ono što ostaje nepoznanica jeste mjesto gdje su skriveni zemni ostaci srpskih žrtava.

Dodik je naglasio da se u traganju za posmrtnim ostacima srpskih civila i vojnika Republika Srpska ne može računati na institucije BiH, sramni Institut za nestala lica BiH, kao ni na još sramnije pravosuđe BiH, jer sudbina srpskog naroda njih niti boli, niti zanima.

– Oni iz godine u godinu nastavljaju sa ignorisanjem, ponižavanjem i diskriminacijom srpskih žrtava a sve sa ciljem prekrajanja istorije, predstavljanja Srba agresorima i skrivanja istine o broju naših žrtava. U prilog tome govori i podatak da je Institut za nestale BiH u toku cijele jedne godine pronašao i identifikovao posmrtne ostatke samo jedne srpske žrtve.

Da je drugačije, da ima prava i pravde u ovoj vještačkoj tvorevini koja se zove BiH, ne bi danas, skoro tri decenije od okončanja građanskog rata u BiH, porodice nestalih srpskih civila i boraca živjele s nepodnošljivim teretom bola, patnje i neizvjesnosti – rekao je Dodik u izjavi za Srnu povodom obilježavanja Dana nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

On je naglasio da to breme koje porodice nestalih nose na svojim plećima boli svakim danom sve više, jer 28 godina od okončanja rata mnogi očevi, majke, braća, sestre, djeca ne znaju gdje su posmrtni ostaci njihovih najbližih, ne mogu ih dostojno sahraniti, krst postaviti, niti svijeću prislužiti.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je najteže razgovarati sa porodicama koje znaju da su izgubili svoje najdraže, a ne znaju gdje su njihovi posmrtni ostaci.

– Iza svakog nestalog lica ostali su njegovi najbliži koji svakog dana ustaju i liježu samo sa jednim pitanjem – gdje je!? Za njih vrijeme ne liječi rane, već samo produžava agoniju. Mnogi od njih, nažalost, nisu dočekali dan da preuzmu posmrtne ostatke svojih najmilijih i dostojno ih sahrane, da znaju za njihov grob. Sve dok ne budu pronađeni posmrtni ostaci sve i jedne srpske žrtve nema mira ni spokoja ni za njihove porodice, ali ni za nas u Republici Srpskoj – poručio je Dodik.

Na Ozrenu, kod Manastira Svetog Nikole, danas će biti obilježen Dan nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

Republika Srpska, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, traga za još 1.646 nestalih lica, od kojih je 1.011 civila, među kojima 312 žena i djece.

Traga se za još 623 nestala pripadnika Vojske Republike Srpske i 12 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tokom proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata stradalo je 26.048 boraca i 8.994 civila.

Autor: SRNA/Srpskainfo