U Gornjem Jelovcu, kod spomenika na Patriji, u toku je izgradnja Doma živih sjećanja. Inicijativu za izgradnju pokrenulo je Zavičajno društvo Patrija – Jelovac, a materijalno pomažu lokalne zajednice Prijedor i Kozarska Dubica, Ministarstvo rada i boračkoinvalidske zaštite, kao i dobrovolјni prilozi mještana.

Dom živih sjećanja na Patriji imaće višenamjensku funkciju. Pored dokumentovanog čuvanja sjećanja na pretke postradale u ratovima u protekla dva vijeka, biće to i mjesto okuplјanja mladih i organizovanja razanih kulturnih manifestacija. Dom će biti od koristi i Lovačkom društvu Patrija.

“Najviše možemo zahvaliti Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, koje nam je prvo dalo donaciju. Zauzvrat mi, članovi Zavičajnog društva Patrija – Jelovac, i Lovačke sekcije Patrija, održavamo spomen-kompleks na Patriji i u Macurama, gdje se nalazi masovna grobnica naših predaka poklanih u Drugom svjetskom ratu. Dom živih sjećanja prvenstveno je posvećen  svim našim precima, postradalim  od Solunskog fronta pa naovamo, posebno svima onima koji su dali svoje živote da bismo mi danas živjeli i uživali u ovoj slobodi. Na spratu će biti spomen-soba, trofejna sala i mala konferencijska sala. U donjem dijelu biće velika sala od 150 kvadrata, sa pripadajućim sanitarnim čvorovima i malom kuhinjom, gdje će se održavati raznorazne manifestacije, kulturni događaji, događaji koje će organizovati Grad, Boračka organizacija, SUBNOR, omladina”, kaže Radenko Petrić,  predsjednik Zavičajnog društva Patrija – Jelovac.

Mladi Gornjeg Jelovca kažu da će im Dom biti mjesto okuplјanja, dobrog druženja i čuvanja uspomena na slavne pretke.

“Puno će nam značiti da imamo gdje da se okuplјamo. Značiće nam mnogo i to što ćemo na jednom mjestu imati dokumenta koja će nas svaki put iznova podsjećati kako su živjeli naši preci, kroz kakve su muke prolazili i koliko su teško postradali u ratovima protekla dva vijeka. Dom živih sjećanja pomoći će nam da lakše čuvamu uspomene na naše slavne pretke i da ih prenosimo našim pokolјenjima”, ističe mladi Dejan Gajić.

“Bilo je mnogo onih koji su decenijama, pa i vijekovima, radili da nas bude što manje”, kaže Milorad Vila iz Gornjeg Jelovca i dodaje da uvijek ima dovolјno onih koji će da rade na čuvanju sjećanja na istorijska zbivanja i stradanja na ovim prostorima. On ističe da je važno imati uslovan objekat za čuvanje dokumentacije.

“Sam dom kao krov mnogo znači zato što imamo takvu klimu koja ima dosta vlage i mrazeva i sve se i materijalno, a i ono drugo, rastače ako nema sklonište. Tako da će se moći sačuvati i materijalno i kulturno dobro i sjećanja upravo zato što postoji krov. Ako je on kvalitetan, to će duže trajati. Nismo imali osnov da dobro živimo, pa su mnogi otišli u svijet i tu smo se malo pogubili. Neko je uspio da se vrati zavičaju, oplemeni sebe i donese nešto novo. Za izgradnju Doma živih sjećanja i za čuvanje uspomena na pretke, nije toliko važno koliko nas ima, već koliko imamo poštovanja i vjere u ono što radimo”, kaže Milorad Vila.

Planirano je da Dom živih sjećanja na Patriji bude završen do početka 2025. godine. U Zavičajnom udruženju Patrija – Jelovac vjeruju da će plan biti realizovan uz pomoć Prijedora, Kozarske Dubice, Vlade Republike Srpske i drugih donatora iz zemlјe i inostranstva.

Izvor: kozarski