Istoričar Miloš Ković ocijenio je za Srnu da posljednji potezi i izjave Kristijana Šmita pokazuju da ovo što radi iz tragikomedije prelazi u čistu komediju i istakao da na njegove akcije treba gledati kao na neku vrstu neokolonijalnog avanturizma.

Komentarišući Šmitovu odluku da nametne izmjene Zakona o Memorijalnom centru Potočari kojima će biti “formiran institut za nauku i obrazovanje” i najavu “uspostavljanja registra ratnih zločinaca”, Ković je ukazao da Šmit još nije pokazao dokument o imenovanju za mjesto koje zauzima, ali da se sada, umjesto toga, intenzivno bavi istorijom i istoriografijom.

– Bilo bi dobro da opet vidimo neki papir, odnosno dokument o njegovoj kvalifikovanosti da se bavi temama istorije BiH i Republike Srpske – rekao je Ković.

Ković smatra da pošto to Šmit i dalje nikome ne stavlja na uvid i pošto ni u Savjetu bezbjednosti UN zvanično nije imao onaj status koji treba da ima visoki predstavnik, istoričarima samo ostaje nada da će im pokazati ikakav dokument o bilo kakvoj kvalifikovanosti da se bavi onim čime bi danas htio.

– Zato na ono što su njegovi lični zahtevi o njegove lične akcije treba gledati kao na neku vrstu neokolonijalnog avanturizma – rekao je Ković.

On je ocijenio da izgleda da u “građaninu Šmitu” imamo reinkarnaciju Benjamina Kalaja.

– Šmit se zaista ponaša na taj način. Kako se završilo doba Benjamina Kalaja 1918. godine, svi to znamo. Nema nikakve sumnje da će se na sličan način, pre ili kasnije, završiti doba građanina Šmita – poručio je Ković.

Autor: SRNA/RTRS