Marko Momić (42) iz Prijedora unaprijed je isplanirao ubistvo Mihajla Stupara (47) zvanog Šmit, pripremio teren za bjekstvo u Srbiju, a zatim se 10. marta 2021. godine sastao sa žrtvom i brutalno ga izudarao drvenom palicom, te ga nagazio točkovima “dačije logan”.

To se navodi u optužnici protiv Momića, koga Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru tereti za teško ubistvo Stupara. Istom optužnicom obuhvaćeni su Bojan Savanović i Gojko Šobot kojima se na teret stavlja pomaganje u teškom ubistvu, odnosno da su pomogali u pripremi ubistva, uklanjanju tragova i bjekstvu Momića.

Zločin detaljno isplaniran

Prema optužnici Momić je početkom marta 2021. godine sa Savanovićem dogovorio da mu obezbjedi ilegalan prelazak granice sa Srbijom, pa je u skladu sa dogovorom 6. marta ostvario kontakt s jednim Bijeljincem, kako bi dogovorili detalje.

U međuvremenu, 9. marta Gojko Šobot od jednog Prijedorčanina posudio automobil “Dačija Logan” i ključeve predao Momiću. Sutradan, 10. marta Momić je sa Stuparom dogovorio da se sastanu uz obalu rijeke Sane u naselju Raškovac u blizini nekadašnjeg objekta za otkup kože.

“U namjeri da ga liši života Momić je upotrebom fizičke snage, drvene palice i automobila “Dačija Logan” nanio više povreda Mihajlu Stuparu. To je učinio tako što da je više puta svirepo udarao po glavi tijelu drvenom palicom, rukama, nogama. Žrtvu je nagazio vozilom po grudima, dok se u ležećem položaju nalazio na zemlji”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Stuparu nanio višestruke povrede glave i tijela, grudnog koša, ekstremiteta, sa prelomom vratnog dijela kičmenog stuba između 5. i 6. pršljena, za koje vrijeme je Stupar bio živ i trpio veliki bol i patnju, a što je naposlijetku dovelo do njegove smrti.

U optužnici se navodi da se Momić nakon zločina odvezao do zgrade u kojoj je stanovao kao podstanar. Vozilo je parkirao ispred i pozvao Šobota da dođe do njega. Šobot je došao u društvu sa D.T. i Momić mu je rekao da uzme ključeve od “Dačije”, da ju sapere na autopraonici i vrati čovjeku od koga je posudio vozilo.

Oprao automobil kako bi prikrio tragove

“Znajući da je prethodno iskorišteno za izvršenje krivičnog djela Šobot je vozilo odvezao do samouslužne autopraonice kod benzinske pumpe “Brčko gas” u Prijedoru, gdje je radi prikrivanja tragova oprao automobil. Oko 21 časova “Dačiju” je odvezao do vlasnika i vratio mu ključeve.

U međuvremenu Momić je, po unaprijed pripremljenom dogovoru, pozvao Savanovića da dođe po njega, što je ovaj i učinio te ga automobilom “golf” odvezao u pravcu Bijeljine. Kontaktirao je i čovjeka s kojim je dogovorio prebacivanje te ga pitao gdje se u Bijeljini može iznajmiti soba. Sutradan ujutro su se sastali na benzinskoj pumpi na ulazu u Janju, gdje je Bijeljinac po dogovoru omogućio Momiću da ilegalno pređe granicu i pobjegne u Srbiju.

Momić se više od godinu dana nalazio u bjekstvu i na osnovu međunarodne potjernice uhapšen je 8. maja prošle godine u Beogradu. U Srbiji se krio pomoćnu falsifikovanih dokumenata. U BiH je izručen u aprilu ove godine.

Veza sa Daliborom Railićem i ubistvo u Hrvatskoj

Inače Marko Momić, kao i ostali optuženi dovode se u vezu sa Daliborom Railićem zvanim Dugi, koga je Tužilaštvo BiH optužilo za organizovani kriminal, trgovinu drogom i naručivanje ubistva načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića.

Momić se i ranije dovodio u vezu sa više krivičnih djela. I pravosuđe Hrvatske za njim je potjernicu zbog teškog ubistva i razbojništva koje je, prema nezvaničnim informacijama, počinjeno u novembru 2019. godine u Selniku kod Ludbrega. Po toj poternici Momić je uhapšen u Prijedoru u decembru 2020. godine. Međutim, zbog državljanstva BiH nije zadržan u pritvoru, ali su mu određene mjere zabrane koje je prekršio.

Izvor: ATV