U vremenu kada poslodavci ne mogu pronaći adekvatne radnike, i kada se u BiH sve više uvozi radna snaga, građani se pitaju ko je kriv zbog takve situacije. Jedni krive državu, drugi poslodavce, a treći radnike.

Neobična situacija je zabilježena Sarajevu. Mlada radnica (identitet poznat redakciji portala Crna-Hronika) odlučila je nakon određenog vremena dati otkaz poslodavcu u Fast Foodu koji se nalazi na Čobaniji.

Nakon što nije bila zadovoljna sa uslovima rada ovog poslodavca, odlučila je istog obavijestiti o prestanku rada. Radnica je odradila otkazni rok, međutim nije dobila cijelu isplatu dnevnica koja je bila dogovorena.

Nakon par dana “moljakanja” gazde da joj isplati plate, isti je odlučio platu joj isplatiti u feninzima. Skupio je 150 KM u apoenima od 5,10 i 20 feninga, stavio joj u papirnu kesu i predao joj.

Radnica, koja tvrdi da joj je plata bila 1.000 KM od kojih je dobijala 850 na račun, i bonus je bio 150 koji je takođe išao na ruke, ostala je u šoku.

Dnevnica za rad u fast foodu bila je 30 KM. Nažalost ni bonus nije dobila ikao je radila cijeli mjesec.

“U pitanju je bio period za SFF. On se izderao na mene. Još jedna radnica je otišla kad i ja, i njoj nije isplaćeno ni tih 150 KM koje je meni isplatio kako je isplatio. Zakinuti smo i ja i ona za bonus koji je bio 300, 400KM. Koleginica iz Prijedora je sve to pustila, a ja iz Sarajeva nisam. Ovako Vas poslodavac ispoštuje kad Vi date otkaz”, izjavila je ogorčena radnica.

Svoj slučaj podijelila je na Facebook stranici “Crna lista poslodavaca” na čijem čelu je Dražan Pejaković koji je cijeli slučaj prokomentarisao za portal “Crna-Hronika”.

“Omalovažavanje radnika je i dalje prisutno. Opšte je poznato da koverta postoji skoro svuda, mada svjedoci smo da se sada i u kesama ‘dio plate’ isplaćuje. Ovo je tako ružno od strane poslodavca da svoje radnike na ovakav način ponižava, radnik je uredno zaradio svoju platu nije prosio za nju. Ovakvoj praksi se mora stati u kraj”,  izjavio je Dražan Pejaković za portal “Crna-Hronika”.

Izvor: ATV