Uz pomoć i podršku kolega iz Češke i Federacije BiH, ronioci demineri Civilne zaštite Republike Srpske 400 metara uzvodno od gradskog mosta iz rijeke Sane su izvadili dvije avio-bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata.

Deminer ronilac Alen Jeremić kaže da je posao kojim se bavi  zahtjevan i da je za to potrebno dosta edukacije i sredstava. “Mi na sebi nosimo preko 50 kilograma opreme. Posao je dosta zahtjevan i potrebna je kvalitetna obuka i edukacija, pogotovo kada je u pitanju podvodno deminiranje, tu ne smije da se napravi greška”,  kaže Jeremić.

Pomoć deminerima roniocima Republike Srpske pružile su kolege iz Češke i Federacije BiH. Isti tim je prethodnih dana izvršio uklanjanje neeksplodiranih eksplozivnih sredstava u blizini plaže kod gradskog mosta. U ronilačkom timu Civilne zaštite Republike Srpske pojašnjavaju koliko im znači ovakva vrsta saradnje.

“Saradnja traje nekih osam godina i vjerujte da nam znači puno, jer to je zahtjevna i skupa procedura pretraživanja dna. I sama oprema je skupa. Inače, vrši se velika selekcija ljudstva, malo ko može odgovoriti ovom zadatku. Svaki ronilac mora zadovoljiti kako procedure podvodnog deminiranja tako i u samom ronjenju. Ljekarske preglede vrše svakih šest mjeseci, moraju da budu sposobni da bi odgovorili tom zadatku”, kaže Siniša Lisičić, vođa ronilačkog tima Civilne zaštite Repubike Srpske.

Ronioci demineri iz Češke i Federacije BiH u Prijedoru su petnaestak dana. U ronilačkom timu Civilne zaštite Republike Srpske ističu da su im njihovo iskustvo i obuka bili od velike koristi, pojašnjavajući da, pored minsko-eksplozivnih sredstava koja su opasna i još aktivna, ronilac mora da savlada opasnost koja dolazi od rijeke, kao i opasnosti koje ga vrebaju u vodi.

Pored toga, naglašavaju u timu, ronilac deminer pod vodom mora da izvrši identifikaciju i da procijeni da li je eksplozivno sredstvo bezbjedno za transport ili se mora uništiti pod vodom.

Izvor: kozarski