Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zatražila je od Granične policije BiH podatke o Kristijanu Šmitu i njegovom obezbjeđenju, tačnije podatke o načinima prelaska granice i oružju koje nose, saznaje Klix.ba.

Ovo je uslijedilo nakon što su članica Predsjedništva BIH Željka Cvijanović (SNSD) i ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić (DNS) zahtijevali od SIPA, Granične policije, DKPT-a i Ministarstva spoljnih poslova informacije o statusu Kristijana Šmita i članova njegovog obezbjeđenja te detalje o oružju koje nose dok su na dužnosti u BiH.

Nešić je juče rekao da očekuje da najkasnije u roku od deset dana dobije sve relevantne informacije od nadležnih policijskih i drugih organa o boravku Kristijana Šmita i njegove pratnje u BiH.

“Nakon izvještaja svih relevantnih institucija očekujem da će se u priču uključiti i Tužilaštvo BiH, kako bi se potpuno razjasnilo ima li Kristijan Šmit legitimitet i legalitet za boravak u BiH i da li njegova pratnja ima zakonsko uporište za posjedovanje oružja na prostoru BiH”, kazao je Nešić.

Izvor: klix.ba/banjaluka.net