Milorad Dodik jednoglasno je danas reizabran za predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata na sedmom Saboru stranke u Doboju.

odika je podržalo 937 delegata koji učestvuju u radu Sabora i biraju predsjednika stranke.

Dodik je u izvještaju, koji je prije glasanja podnio pred Saborom, poručio da stabilne republičke institucije i imovina Srpske nikada nisu upitne, kao i da se SNSD godinama zalaže za ova pitanja.

 

Dodik je rekao da je SNSD zajedno sa svojim koalicionim partnerima uvijek obraćao pažnju na sve kategorije stanovništva u Srpskoj.

Sabor SNSD-a u Doboju (Foto: RTRS)

Sabor SNSD-a u Doboju (Foto: RTRS)

Istakao je istakao da se Ustavni sud BiH pretvorio u egzekutora koji želi da eliminiše Republiku Srpsku i on je antiustavan, te kao takav gazi BiH, čiji Ustav bi morao da brani.

Sabor SNSD-a u Doboju (Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Sabor SNSD-a u Doboju (Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Sabor SNSD-a izabrao je i novi Glavni odbor stranke koji broji 410 članova.

 

Dodik je istakao da pojedinci žele da smanje snagu SNSD-a, kao i da takvim osobama poručuju da je on tu da se bori za stabilnost i mir.

– Borimo se za slobodu srpskog naroda. Ustav BiH govori o pravu naroda koji žive u njoj i mi se zalažemo za to – rekao je Dodik u obraćanju pred Saborom SNSD-a nakon što je završeno glasanje.

On je ponovio da je BiH nametnuta i prisilna zajednica, kao i da će se u nekom budućem periodu možda stvoriti mogućnost predlaganja sporazuma o mirnom razlazu između Republike Srpske i Federacije BiH.

 

Na Saboru je jednoglasno usvojen i Statut stranke koji sadrži određene novine kada je riječ o organizaciji i jačanju povjerenja članstva u partiju i njena opredjeljenja.

Sabor SNSD-a u Doboju (Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Sabor SNSD-a u Doboju (Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Saboru SNSD-a u Doboju prisustvovalo je više od 2.000 gostiju, simpatizera stranke i drugih visokih zvanica iz Srpske, BiH, Srbije, Rusije, Mađarske, Rumunije.

Predsjednik SNS-a Miloš Vučević uputio je apel za solidarnost i slogu u složenim okolnostima po male narode i izazovima na ovom području, kao i na Balkanu, svijetu, ukazavši na potrebu donošenja mudrih odluka u periodu kada su aktuelni dupli aršini u primjeni međunarodnog prava nad malim narodima.

Predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić poručio je na današnjem sedmom Saboru SNSD-a u Doboju da Srbija i njegova partija čvrsto stoje iza Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika i naglasio da Srpska nikome nije poklonjena i da je nastala na borbi srpskog naroda i žrtvama koje je podnijela.

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić izjavio je da su Srbi jedinstven i nedjeljiv narod, te da je jedinstvo jedini garant za budućnost srpskog naroda u svim zemljama gdje živi.

Mandić je na sedmom Saboru SNSD-a u Doboju poručio da je neophodno očuvati nacionalno jedinstvo.

Narodi koji žive u srcu Evrope imaju vjekovne zajedničke interese i krucijalno je da se EU proširi i zemlje zapadnog Balkana budu integrisane, istakla je predstavnik mađarske političke stranke Fides Barbara Hegeljuš u obraćanju na današnjem sedmom Saboru SNSD-a u Doboju.

Hegeljuševa je istakla da je integracija zapadnog Balkana krucijalni bezbjednosni i ekonomski interes.

Lider Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da SNSD i njegovi partneri žele da čuvaju Dejtonski mirovni sporazum, pravo i pravdu, te da se na taj način zalažu da bolju budućnost Republike Srpske.

Lider DEMOS-a Nedeljko Čubrilović poručio je da je ova stranka od samog početka partner SNSD-a u sprovođenju nacionalnih politika u interesu Republike Srpske.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić poručio je da očuvanje Republike Srpske treba da bude zvijezda vodilja SNSD-a i njegovog lidera Milorada Dodika.

Lider Socijalističke partije Srpske Goran Selak istakao je da je Sabor ogledalo snage SNSD-a koji je snažna i moćna politička organizacija u Republici Srpskoj i BiH.

Autor: RTRS