U Doboju je u toku Sabor Saveza nezavisnih socijaldemokrata, koji kao najveća politička organizaciju broji više od 200 hiljada članova. Biće izabran predsjednik, Glavni odbor i Statutarna i nadzorna komisija stranke, kao i usvojena nova programska opredjeljenja SNSD-a.

Sabor je počeo intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije, “Moja Republika” i “Bože pravde”.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručio je tokom obraćanja da SNSD ne odustaje svojih ciljeva.

– Mi smo najmoćnija stranka srpskog naroda u Srpskoj i BiH – naveo je Dodik.

Sabor SNSD-a u Doboju (Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Sabor SNSD-a u Doboju (Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Prema njegovim riječima, SNSD je vratio dostojanstvo Srpskoj i učinio ekonomiju stabilnom, a želi da nastavi tako da radi.

On je naveo da će današnji Sabor dati volju i snagu da se ide naprijed, dodajući da SNSD pobjeđuje već 20 godina i danas ima 54 predstavnika u lokalnoj vlasti i nezaobilazan je faktor na nivou BiH.

Predsjedavajuća radnog Predsjedništva Sabora SNSD-a Željka Cvijanović istakla je da je veoma važno sačuvati snagu SNSD-a kako bi SNSD čuvao snagu Republike Srpske za vrijeme koje dolazi i u kojem će se prelamati mnogi procesi.

Cvijanovićeva je rekla da se 7. Sabor SNSD-a održava u vremenu koje je izuzetno teško i složeno, ne samo u BiH, već i u regiji, cijeloj Evropi, ali i na globalnom planu, a uz to je i obojeno raznim neprincipijelnim ponašanjima i raznim stranim uplitanjima i manipulacijama s kojima se, nažalost, i dalje moramo boriti.

Predsjednik SNS-a Miloš Vučević uputio je apel za solidarnost i slogu u složenim okolnostima po male narode i izazovima na ovom području, kao i na Balkanu, svijetu, ukazavši na potrebu donošenja mudrih odluka u periodu kada su aktuelni dupli aršini u primjeni međunarodnog prava nad malim narodima.

Sabor SNSD-a u Doboju (Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Sabor SNSD-a u Doboju (Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić poručio je na današnjem sedmom Saboru SNSD-a u Doboju da Srbija i njegova partija čvrsto stoje iza Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika i naglasio da Srpska nikome nije poklonjena i da je nastala na borbi srpskog naroda i žrtvama koje je podnijela.

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić izjavio je da su Srbi jedinstven i nedjeljiv narod, te da je jedinstvo jedini garant za budućnost srpskog naroda u svim zemljama gdje živi.

Mandić je na sedmom Saboru SNSD-a u Doboju poručio da je neophodno očuvati nacionalno jedinstvo.

– To jedinstvo je jedini garant za budućnost našeg naroda u svim zemljama gdje živi srpski narod – rekao je Mandić.

Narodi koji žive u srcu Evrope imaju vjekovne zajedničke interese i krucijalno je da se EU proširi i zemlje zapadnog Balkana budu integrisane, istakla je predstavnik mađarske političke stranke Fides Barbara Hegeljuš u obraćanju na današnjem sedmom Saboru SNSD-a u Doboju.

Hegeljuševa je istakla da je integracija zapadnog Balkana krucijalni bezbjednosni i ekonomski interes.

Sabor SNSD-a u Doboju (Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Sabor SNSD-a u Doboju (Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Pristuan je i ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov, kao i ambasador NR Kine Đi Ping.

Sabor SNSD-a u Doboju (Foto: RTRS)

Sabor SNSD-a u Doboju (Foto: RTRS)

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da današnji Sabor SNSD-a pokazuje snagu te stranke, ali i snagu liderstva njenog predsjednika Milorada Dodika.

Stevandić je istakao da Dodik svoj subjektivitet izvlači iz snage same Republike Srpske.

Saboru prisustvuju predsjedavajuća radnog Predsjedništva SNSD-a Željka Cvijanović, član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac, član Glavnog odbora SNSD-a Srđan Amidžić, lideri Socijalističke partije Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, DEMOSA Nedeljko Čubrilović, DNS-a Nenad Nešić, Socijalističke partije Srpske Goran Selak,

Podsjećamo, na Saboru će biti izabran predsjednik, Glavni odbor i Statutarna i nadzorna komisija SNSD-a.

Sabor SNSD-a u Doboju (Foto: RTRS)

Sabor SNSD-a u Doboju (Foto: RTRS)

– SNSD je najveća organizaciju sa više od 200 hiljada članova, a na Sabor je pozvano više od 1.000 delegata, kao i više od hiljadu i po simpatizera i značajan broj gostiju iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Mađarske, partnera iz Srpske i Federacije BiH – rekao je ranije lider stranke Milorad Dodik.

On je izjavio da su opštinski odbori ove stranke kao jedini prijedlog za predsjednika stranke dostavili njegovo ime, a o čemu će biti odlučivano na Saboru u Doboju.

Autor: RTRS