Predstavnici više institucija u Prijedoru su danas razmatrali mogućnosti da se ispoštuje zakonska obaveza o minimalnoj udaljenosti od dva kilometra između dvaju pružnih prelaza, a u okviru kampanje “Oprezni paze na pružne prelaze”.

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da za 16 pružnih prelaza u Prijedoru postoji mogućnost za ukidanje.
“Danas je najviše govora bilo o bezbjednosti i mogućnosti ukidanja pružnog prelaza Topolik, a razmotriće se dalji koraci vezani za proceduru ukidanja i uzeti u obzir stavovi mještana da mora postojati pogodna alternativna soabraćajnica ako dođe do ukidanja”, rekao je Radović.

On je podsjetio da je urađena interaktivna mapa pružnih prelaza u Republici Srpskoj, da je dostupna na internet stranicama ove agencije, Ministarstva saobraćaja i veza i “Željeznica Republike Srpske” i da se ažurira redovno, te da su ukinuta tri prelaza u Stanarima i po jedan u Doboju i Šamcu, a da se nastavlja i aktivnost brojanja automobila koji prelaze preko pružnih prelaza i praćenje ponašanja učesnika drumskog saobraćaja kada nailaze na pružne prelaze.
Rade Blagojević iz “Željeznica Republike Srpske” rekao je da u Srpskoj ima 246 putnih prelaza od kojih je 27 osigurano signal-sigurnosnim uređajima, polubranicima i svjetlosnom i zvučnom signalizacijom, 12 branicima kojima rukuju željeznički radnici i 207 saobraćajnim znacima na na putu i trouglom preglednosti.
“U Prijedoru od 35 putnih prelaza, 32 su osigurana saobraćajnim znacima na putu i trogulom preglednosti, dva branicima kojima rukuju željeznički radnici i jedan signal-sigurnosnim uređajima, polubranicima i svjetlosnom i zvučnom signalizacijom”, naveo je Blagojević.
On je podsjetio na to da je uzrok smrtnog ishoda na prelazu Topolik u Prijedoru u ovoj godini lična nepažnja lica koje se nedozvoljeno kretalo prugom.
“Glavni zaključak je definisati način kako ukidati neuslovne putne prelaze i dalje da se krene u taj porces”, dodao je Blagojević.
Prema njegovim riječima, grad Prijedor je ranije dao saglasnosti na zahtjeve za ukidanje dva putna prelaza, a poslije tražio da se ukidanje odgodi.
“Preko Ministarstva saobraćaja i veza dobili smo zahtjev nekih mještana odnosno ljudi iz naselja za ukidanje putnog prelaza Topolik, pošto postoji mogućnost da se preusmjeri drumski saobraćaj na putni prelaz Silos koji je obezbijeđen brancimi kojima
rukuju željeznički radnici, a isti će u budućem periodu biti osiguran savremenim uređajima, svjetlosnom i zvučnom signalizacijom, polubranicima i gumenim patosnicama, ali trenutno još nije napravljen nikakav dogovor odnosno nema nikakve saglasnosti što se tiče grada Prijedora”, naveo je Blagojević.
Zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević rekao je da ne zna ko je dao saglasnost niti zašto je ona ukinuta.
” Ovo je prilika da još jednom apleujemo na vozače i pješake da oprezno pristupaju pružnim prelazima i da na taj način pokušamo da dođemo u situaciju da više nemamo saobraćajnih nezgoda, a pogotovo onih teških sa smrtnim ishodom”, rekao je Kovačević.
Sastanku u Gradskoj upravi prisustvovali su predstavnici subjekata bezbjednosti saobraćaja koji učestvuju u preventivnoj aktivnosti “Oprezni paze na pružne prelaze”.

Izvor: prijedorgrad