U Sarajevu je 4-5.oktobra održan 6. Digitalni samit Zapadnog Balkana koji je okupio više od 500 učesnika, 150 kompanija, više od 100 panelista i 50 predstavnika medija.

Učešće je uzeo i grad Prijedor , a posebno na panelu u kojem je učestvovao mladi informatičar iz Prijedora Pero Knežević koji je dobio prvu nagradu u izazovu ” Dekodiraj za Prijedor ” i koji kreira digitalno rješenje za investiture i firme u gradu Prijedoru. On je predstavio jedan od modela kako mlade preduzetnike uključiti u razvoj Jedinica lokalne samouprave.

Nakon ovog samita, 6. oktobra održan je u Sarajevu i šesti Smart siti forum- Digitalizacija više nije upitna već je nešto u šta se mora ići.
Digitalna transformacija igra veliku ulogu u životu svih nas, stoga je neophodno napraviti tu promjenu u svim sferama društva kako bismo unaprijediti način na koji radimo i živimo. Jedna je ovo od poruka koje su poslane sa ovog Foruma Na Forumu su predstavljeni pozitivni primjeri gradova i opština koji su do sada prošli određeni put ka digitalnoj transformaciji, a predstavljena su i njihova iskustva i benefiti koje su dobili digitalizacijom određenih procesa. Na panelu pod nazivom iskustva implementacije digitalnih rješenja učestvovao je i grad Prijedor kao uspješan primjer digitalne transformacije u BiH.

Izvor: prijedorgrad