“Početak godine bio je loš zbog nedostatka snijega na skijalištima, što se odrazilo i na manji broj noćenja, ali radom na terenu i  promotivnim aktivnostima, imamo 75.000 noćenja više u odnosu na isti period prethodne godine”, rekao je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Šta se konkretno može uraditi na Kozari s cilјem unapređenja turističke ponude?

– Otvorena je još jedna tematska staza. Treba razmišlјati o otvaranju hotela koji postoji na Kozari i proširenju određenih smještajnih kapaciteta. Nacionalni je park, pa ne možemo dozvoliti svaku vrstu gradnje, ali to treba biti u kontrolisanom načinu, proširenje kapaciteta koji neće ugroziti prirodnu lјepotu ovog parka. Svi adrenalinski sadržaji koje imamo na Kozari su podstrek da neko dođe i sve to trebamo promovisati kroz Nacionalni park “Kozara”, ali i sve ostale potencijale koje imamo u Srpskoj.

Jeste li zadovolјni turističkom ponudom u Prijedoru?

– Grad Prijedor ima dva velika festivala. To su ”Ša fest” i ”Garden fest”. Pored toga, znam da su Gradska uprava i Turistička organizacija radili na dodatnoj promociji Prijedora, od gastronomske ponude pa dalјe. Bio sam na kotlićijadi koja je okupila oko 100 učesnika. Kozara sa svim ovim što ima: trejl staze, biciklističke, planinarske staze, via feratu, privlači turiste. Tu je i komponenta vjerskog turizma, koju bi trebalo dodatno razviti.

Nedavno je utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostitelјstvu. Uspostavlјen je centralni informacioni sistem u oblasti ugostitelјstva u RS. O kakvom sistemu je riječ?

– Imaćemo mjesec dana javne rasprave. Nacrtom zakona je predviđen centralni informacioni sistem koji ima za cilј tačne pravovremene podatke o broju noćenja, smještajnih kapaciteta, strukturi gostiju koji dolaze u Republiku Srpsku. Imamo problem oko sive zone, nemamo tačne i  pravovremene podatke. Centralni informacioni sistem će sve to obezbijediti, moći ćemo da vidimo koliko je turista u Srpskoj. Turistička organizacija grada Prijedora moći će da vidi smještajne kapacitete i popunjenost na području Prijedora, zatim i Turistička organizacija RS, resorno ministarstvo, Poreska uprava. Na taj način ćemo odvojiti legalne od nelegalnih. Imaćemo tačne podatke o broju i strukturi gostiju, da možemo kreirati turističke sadržaje turistima koji dolaze u RS.

Kako komentarišete ovogodišnju turističku sezonu?

– Do sada smo imali oko 650.000 noćenja. Početak godine bio je loš zbog nedostatka snijega na skijalištima, što se odrazilo i na manji broj noćenja u tom dijelu godine, ali radom na terenu Vlade RS i lјudi u turističkim organizacijama i hotelima, te promotivnim aktivnostima, imamo 75.000 noćenja više u odnosu na isti period prethodne godine. Ova sezona ide dobrim tokom i možemo reći da ćemo imati najuspješniju turističku sezonu u istoriji Republike Srpske.

U kojem gradu je bilo najviše turista?

– Trebinje prednjači sa brojem turista. Kada je riječ o banjsko-rekreativnim centrima, tu su Banja “Vrućica” i Banja “Ozren” kao dva velika simbola naših turističkih centara, ali treba izdvojiti i grad Istočno Sarajevo, Višegrad, Bijelјinu i Banjaluku. Ne smijemo zaboraviti na našu Kozaru, na grad Prijedor. Dosta sadržaja imamo, ali trebamo dalјe razvijati, trebamo pobolјšavati našu ponudu, proširivati smještajne kapacitete da bi mogli primiti što veći broj turista.

Kakvi su planovi kada je riječ o turističkoj ponudi u RS za naredni period?

– U narednom periodu namjeravamo da promovišemo Republiku Srpsku. Intenzivno radimo na pripremi festivala i sajmova vezanih za turizam koji će se održavati slјedeće godine. Prvenstveni cilј nam je Beograd. Naši lјudi su bili u Istanbulu, ići ćemo i u Berlin, na sve važne sajmove koji mogu okupiti grupu lјudi koja je interesantna nama i koji žele da dođu u Republiku Srpsku. U narednom peridu ćemo sa nizom agencija, prvenstveno “Kontikijem”, potpisati memorandum o razumijevanju da i oni krenu u promociju receptivnog turizma u RS i da promovišu turističke potencijale preko svoje agencije. Bili smo i u Trebinju na ”ček-in konferenciji” koja ima za cilј brendiranje i marketing destinacije, s jedne strane, i obrazovanje u turizmu kao važnog segmenta u drugom dijelu. U razgovoru sa hotelijerima i vlasnicima restorana dobili smo informaciju da nisu zadovolјni sa obrazovnim sistemom. Ovom konferencijom želimo da potaknemo jasnu i bolјu raspravu između privredne zajednice i školstva da bi imali što kvalitetnije kadrove i  digli ponudu u Srpskoj. U kontinuitetu radimo na promociji turizma.

KAMPANјOM ”DRUŠTVENO ODGOVORNI” POBOLjŠATI IMOVINSKO STANјE GRAĐANA

– Dvadeset šest tržnih centara prijavilo se za kampanju ”Društveno odgovorni”. To je dosta veliko proširenje u odnosu na prvi korak kada smo u junu počeli sa ovom aktivnošću. Svi tržni centri su dobrodošli kada zvanično krenemo sa drugim korakom ove kampanje. Do sada imamo oko 50 proizvoda za koje su naši proizvođači rekli da će ići sa 0 odsto marže, a pored tih proizvoda, mnogi su se odrekli i dijela marže na određene proizvode. Tržni centri koji su dio kampanje ”Društveno odgovorni” odriču se dijela maloprodajne marže i na ostale robe široke potrošnje, tako da možemo očekivati dodatna sniženja u RS. Prvenstveno je cilј da se pobolјša imovinsko stanje građana – ističe Šulić.

Izvor: kozarski