Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu za narednih 15 dana te je najavio promjene vremeskih uslova u Bosni i Hercegovini.

Nakon stabilnog i sunčanog vikenda, i u većem dijelu sedmice ispred nas neće biti većih promjena vremena. U jutarnjim satima u Bosni je moguća magla ili niska oblačnost, a tokom dana uglavnom pretežno sunčano uz promjenjivu naoblaku. Povećana vlaga u utorak, 10. oktobra, usloviće manje nestabilnosti u atmosferi. Tokom dana mogući su kraći lokalni pljuskovi u istočnim, centralnim i zapadnim područjima zemlje.

Minimalne temperature vazduha variraće od 11 do 16 stepeni u Bosni, na jugu zemlje do 18 stepeni Celzijusa. Najveće dnevne vrijednosti temperatura biće u rasponu od 20 do 26 stepeni u Bosni, u Hercegovini do 30 stepeni.

U periodu od 16. do 22. oktobra, izgledna je promjena vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini. Očekuje se nestabilno vrijeme s kišom, koja bi sredinom sedmice u sjevernim i centralnim područjima mogla da bude izraženija. Oblačno vrijeme s kišom usloviće i pad temperature vazduha.

Jutarnje temperature kretaće se između 7 i 11 stepeni, na jugu zemlje do 13 stepeni. Maksimalne očekivane temperature variraće između 9 i 15, u Hercegovini do 17 stepeni.

Izvr: banjaluka.net