Pozorište Prijedor ovog vikenda obilježava važan jubilej: 70 godina postojanja i rada. Direktor Srđan Knjeginjić rekao je da ova pozorišna kuća ima izvanrednu tradiciju, kao i publiku koja ih prati decenijama. Svečana akademija biće održana u subotu, 14. oktobra, od 20.00 časova.

„Na Svečanoj akademiji ćemo uručiti nagrade i zahvalnice našim stalnim saradnicima i pozorištima s kojima smo do sada sarađivali. Biće upriličen scenski i muzički program“, naveo je Knjeginjić.

Šesnaesti međunarodni festival pozorišta „Zlatna vila“ biće održan u Prijedoru od 23. do 29. oktobra. Selektor Zoran Baroš ističe da je sve spremno, a otvoriće ga prijedorsko pozorište premijernim izvođenjem predstave „Kauboji“.

„U takmičarskom dijelu učestvuju Satirično kazalište ‘Kerempuh’ Zagreb sa ‘Ožalošćenom porodicom’, Kamerni teatar ’55’ Sarajevo sa ‘Djelidbom’, ‘Zvezdara teatar Beograd’ sa predstavom ‘Nije čovjek ko ne umre’, Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac  sa predstavom ‘Na rubu pameti’ i Narodno pozorište Republike Srpske sa ‘Gospođicom’. Uspjeli smo obaviti dobar posao, s obzirom da su pripreme za organizaciju ovogodišnjeg festivala malo kasnile, ali sigurni smo da će sve biti u redu“, rekao je Baroš.

U žiriju će biti književnica Snježana Kutrički, režiser Zlatko Sviben i glumica Jelena Stajkovac. U pratećem dijelu programa biće predstavljeni glumci Hrvoje Kečkeš i Vojin Ćetković, kao i dopuna monografije o Pozorištu Prijedor. U budžetu Grada Prijedora rebalansom je za ovaj festival predviđeno 110.000 KM.

Izvor: kozarski