Vatrogasni savez Republike Srpske u koordinaciji sa Teritorijalnom vatrogasno-spasilačkom jedinicom Prijedor organizovao je danas na Trgu majora Zorana Karlice u Prijedoru manifestaciju “Dan otvorenih vrata”.

Predsjednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković izjavio je da je cilj manifestacije bio predstavljanje vatrogasnih jedinica, opreme i sprava kojima raspolažu te edukacije građana o protivpožarnoj kulturi budući da je oktobar proglašen za mjesec zaštite od požara.

” Željeli smo da građanima pokažemo opremu kojom naše jedinice raspolažu, a od kojih je većina nabavljena preko projekata Vatrogasnog saveza Republike Srpske kao i da bez ovakve opreme i budućeg tehničkog opremanja vatrogasnih jedinica ne može očekivati da sve poslove i zadatke izvršavamo odnosno bez stalnog opremanja i edukacije ne možemo imati dobrog vatrogasca”, rekao je Stojaković novinarima u Prijedoru.
Komandir Teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor Radovan Martić istakao je da je ranijih godina obilježavanje mjeseca zaštite od požara bilo u znaku pokaznih vježbi evakuacije i spasavanja te prikaz opreme u krugu vatrogasnog doma.
” Ove godine smo se odlučili za nešto obimniju prezentaciju koja ima regionalni karakter gdje pored naše, učestvuju i kolege iz još devet vatrogasno-spasilačkih jedinica regije koji će upoznati građane sa opremom i odgovarati na sva njihova pitanja”, rekao je Martić.
On je dodao da je cilj manifestacije prvenstveno upoznavanje sa potrebom zaštite od požara o čemu ne trebaju da brinu samo vatrogasci nego i svi građani, zajednice etažnih vlasnika, privredna društva i svaki pojedinac u društvu.
” Samo zajedničkim djelovanjem u protivpožarnoj zaštiti možemo imati jedno sigurno okruženje”, rekao je Martić.
Zamjenik gradonačelnika Prijedor Žarko Kovačević smatra da je ovo bila zanimljiva prilika da Prijedorčani , a posebno najmlađi vide čime to vatrogasci raspolažu i za šta im je potrebna neophodna oprema s kojom idu na intervencije u zaštiti ljudi i njihove imovine.

Izvor: prijedorgrad