Što se tiče izjašnjenja o krivici predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, bez obzira kakvo bude, tu niko ne može da kaže da razumije optužnicu, rekao je za Radio Republike Srpske advokat predsjednika Srpske Goran Bubić.

– Ta optužnica je potpuno nerazumljiva. Zato što dođe jedan državljanin poslan notom države koja nije potpisnica Dejtonskog sporazuma i onda sebe predstavi kao zakonodavca. Onda nije ni to dovoljno nego dalje propiše da “ako se ne poštuje taj neki njegov zakon da to predstavlja krivično djelo”. BiH nije protektorat, ona je članica UN-a, a prema tome zabranjena je uspostava bilo kakvog protektorata – pojasnio je Bubić.

Istakao je da se optužnica ne može razumijeti iz više razloga.

– Iz razloga što se inkriminira krivično djelo koje pravno ne postoji. Zato što nema legitimnog zakonodavca za ovu situaciju za koju se tereti predsjednik i zato što je radio svoj ustavni i zakonski posao – naveo je Bubić.

Naveo je da neprihvatljivo da se nepravom udara na pravo.

– Onda ta takva optužnica ne može da se razumije. Za očekivati je takvo izjašnjenje, a onda će sudija konstatovati da se optuženi izjašnjava da nije kriv – izjavio je Bubić.

Sud BiH zakazao je za ponedjeljak, 16. oktobra, ročište na kojem bi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić trebali da se izjasne o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Kristijana Šmita koga Srpska ne smatra visokim predstavnikom, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.

Autor: RTRS